måndag 17 juni 2024

Snart är Maggan statsminister!

Att EU-valet var ett riktigt sömnpiller verkar de flesta vara överens om. Men i kölvattnet efter denna icke-händelse börjar det dyka upp allt fler opinionsundersökningar som pekar på att om det skulle vara riksdagsval idag, ja då skulle vi återigen få en vänsterregering.

Senaste Aftonbladet/Demoskop-undersökningen pekar på att det röda blocket (inklusive Centerpartiet) idag skulle få 52,5 procent medan Tidölaget bara skulle skrapa ihop 45,5 procent.

Maggan 3.0 alltså.

Aftonbladet/Demoskop: KD och L under riksdagsspärren

Den stora skillnaden mot tidigare är att sossarna och Centern minskar, medan Vänstern och Miljöpartiet ökar. Med andra ord, det röda laget är nu ännu mer vänster än någonsin.

Eftersom detta är en ekonomiblogg och inte en politisk blogg tänkte jag fundera lite kring vad detta skulle innebära för mig och för alla andra som har planer på ett FIRE-liv, där inkomst av kapital är tänkt att ersätta inkomst av tjänst. För hur det än är, en vänsterregering brukar sällan gilla att de som har något får behålla det, utan så mycket som möjligt ska in till statskassan för att därefter delas ut till andra.

Att någon som är FIRE kanske är det för att han eller hon avstått från konsumtion under en stor del av sitt liv, och istället investerat sina pengar klokt och framgångsrikt istället för att bränna dem på chips, hämtpizza och tatueringar spelar liksom ingen roll. Har man pengar ska man bidra till samhället. Så långt är det som det brukar vara.

Men:

Om vi nu antar att vi som är eller vill bli FIRE är proaktiva, och ser till att staten inte kan lägga beslag på våra surt förvärvade tillgångar, då kommer saken i en helt annan dager.

Hur gör man då för att se till att staten inte kan lägga rabarber på det sparkapital som vi tänkt leva på?

Jag tänker så här:

Det är fullständigt idiotiskt att ha sitt sparande inlåst, så att man inte kan komma åt pengarna när man vill.

1.    Tjänstepensionsförsäkringar och privata pensionsförsäkringar är två sådana exempel. Kortaste tiden det går att ta ut dessa pengar är 5 år, och det är inte förrän man är 55 år som det ens är möjligt. Här tror jag det finns risk att man först begränsar möjligheterna genom att höja åldern för tidigaste uttag, men sen även att man straffar den som tar ut pengarna på kortast möjliga tid. Detta kan ske genom att skatten på det uttagna beloppet blir högre. 

2.    Ett annat exempel är fast egendom, som normalt betraktas som det säkraste sättet att placera sina pengar. En villa, en skogsfastighet eller varför inte en bostadsrätt går så klart att sälja hyfsat snabbt om man kan tänka sig att gå ned under marknadspris. Problemet är att marknaden går upp och ned kraftigt, det har vi sett inte minst de senaste åren, så bara för att egendomen är värderad till ett visst antal kronor finns det inget som säger att det finns en köpare som vill betala det beloppet. Under finanskrisens dagar var det till och med bostadsrättsinnehavare som fick skänka bort sina bostadsrätter till föreningen eftersom ingen ville köpa dem, oavsett pris. Så har man fast egendom och funderar på att sälja denna, då är det kanske läge att göra det nu innan nästa regering inför en massa nya skatter på bostadsförsäljningar.

  

Kan det här vara en bra strategi för att undvika att bli bestulen av klåfingriga politiker?

1.    Bränn pengarna nu. Köp den där fina bilen, åk på lyxsemestrar, ät på de finaste krogarna och drick de bästa vinerna. Även om staten så gärna skulle vilja beskatta dina minnen så är det omöjligt.

2.    Låt barnen få ett rejält förskott på arvet.

3.    Köp guldtackor.

4.    Köp en stor (och dyr) gård med lågt taxeringsvärde och börja satsa på självhushållning.

5.    Ta ut kontanter i olika valutor.

6.    Köp konst som du gillar och som har potential för framtida värdeökning.

7.    Gillar du vin, köp på dig en rejäl vinsamling.

8.    Emigrera.

24 kommentarer:

 1. Det blåser vänster vindar i Sverige det är tydligt och skulle vänstern bli större får de mer inflytande i Maggans kommande regering. Då blir kapitalskatternna mycket högre och förmögenhetsskatt uppepå det.
  Mvh C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det jag är rädd för. Samtidigt lär det öppna sig massor av möjligheter till skatteplanering, ungefär som förr när det var mer lönsamt att trixa med detta än att producera varor och tjänster.

   Radera
 2. Av dina alternativ tror jag mest på att emigrera.
  Alla länder är aktörer på en marknad idag, speciellt inom EU, och de som erbjuder dålig service till ett högt pris (skatt) kommer få problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Emigrera har jag varit inne på till och från genom åren, och hade jag inte haft barn som är fast rotade i Sverige hade jag inte tvekat en sekund.

   Men å andra sidan, det tar ju inte så lång tid att flyga från till exempel spanska solkusten till Sverige, så vem vet. :-)

   Radera
  2. Det kom några tankar till efter att jag tryckt på knappen =)

   Nu är det visserligen en ganska trög marknad, folk kommer inte bara överge sina liv hur som helst. Men när man flyttat utomlands en gång, kommer det vara betydligt lättare nästa gång.

   Jag tror helt klart på att det kommer finnas en liten produktiv kapitalstark grupp som kommer flytta runt i världen och hålla till där villkoren är bäst, och jag tror dessutom att gruppen kommer vara ständigt växande.

   Detta borde tvinga politiker att hålla sina respektive länder konkurrenskraftiga. Men vissa, tex Maggan med anhang, kommer istället tycka att sämre är bättre av rent ideologiska anledningar.

   Radera
  3. Det där var en intressant tanke.

   De blir lite som dagens digitala nomader, men med betydligt större kapital vad gäller såväl kunskaper som finansiella tillgångar.

   Radera
 3. Självhushållning alla dar i veckan. Om du ska bo kvar i Sverige alltså. Jag köpte ett torp med en massa mark där vi ska ha ett mindre lantbruk framöver

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där lockar mig allt mer, nu är jag i och för sig bara en inbiten trädgårdsodlare, men jag skulle tänka mig att skala upp.

   Har man några höns och tillräckligt med bra mark går det alldeles utmärkt att fixa det mesta av maten själv.

   Sen brukar det vara gratis vatten från egen brunn, ved från den egna skogen etc som gör att man bor riktigt billigt.

   Radera
  2. Ja undvik kommunalt vatten om du kan, det är min största räkning varje månad. Även om jag bara räknar den fasta kostnaden. T.o.m Elnätsfakturan som så många klagar över, är betydligt mindre. Det är fint med monopol...

   Radera
  3. Lusläste min VA-faktura för första gången någonsin förra månaden.

   Visade sig att av de 1000 kronor i månaden jag betalar, är den fasta avgiften hela 750 kronor. Och enligt ett politiskt beslut (kommunalt monopol) ska den fasta avgiften öka med 12 procent om året de kommande åren.

   Radera
 4. Ser inte fram emot att arga Andersson blir statsminister igen. Men å andra sidan är det nästan lika illa med nuvarande så kallade högerregering. Majoriteten i landet vill försörjas av andra så då är bara att betala eller emigrera. Demokrati kallas det visst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt och hållet med, lite trist att eventuella politiska beslut de kommande åren helt kan förstöra FIRE-planerna. Men vi får hoppas att det löser sig, är ändå ett tag till innan det är dags att gå till valurnorna.

   Radera
 5. Jag fattar inte varför Sverige utmärker sig när det blåser högervindar i de flesta andra länder i Europa. Vi har levt med årtionden av sosseri och vi har uthärdat Löfven, Dan Elisasson, Palme och en massa andra maktfullkomliga eller odugliga politiker. När får svenska folket nog? Eller är det så pass godhetsknarkande att de på allvar inte förstår vart Sverige skulle ta vägen om en ny sosseregering med ökat stöd från MP och V innebär?

  Mycket av det på din lista är nästan omöjligt pga bankerna. Kontanter eller guld gör du dig inget besvär med i Sverige. Turkiet är landet du ska åka till om du inte gör 99% av dina inköp med kort eller swish. I Sverige är kontant=kriminell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med at hantera större kontantuttag för guldinköp också med svenska banker som snart knappt varken kan hantera in- eller uttag och egentligen inte heller vill befatta sig med riktiga pengar. Sjukt är det.

   Radera
  2. Jag kanske skulle haft med det som egen punkt, att bli kriminell. :-)

   Nej, skämt åsido, jag tror man bör ta höjd för att det bli en vänstermajoritet nästa gång, och skulle Vänsterpartiet och Miljöpartiet växa sig ännu starkare kan det bli lite svettigt för oss som vill hoppa av ekorrhjulet.

   Men vem vet, Maggan kanske tar sitt förnuft till fånga och slår sig samman med Uffe och då får hon garanterat med sig Centerpartiet , och då kanske det inte behöver bli så illa ändå.

   Vi får se, oavsett kommer nästa val troligen att bli en riktig rysare.

   Radera
  3. Höger vindar har ju blåst lite längre i Sverige kanske, vi har ju en höger regering. Sedan så är ju Europa valet deltagande ca 50 % å Sverige ca 90% så detta visar väl inte speciellt mycket vad som egentligen händer. Men högern är ju väldigt dåliga när det kommer till miljön, löser dom inte det så är det en risk för att dom tappar valet. Tror jag

   Radera
 6. En klockren lista på sätt att hantera en kommando ny katastrof om vänstersidan återigen får roderkulten i hand. Hemska tanke, ser redan hur %svenskar minskar och invandringen skjuter i höjden tillsammans med än fler och än värre brott.

  SD gick ju i senaste mätningen efter EU valet fram rejält medans S backade kraftigt. L och KD behövs och tyvärr väl C också även om C är mest tveksamt... Ska överväga inför nästa val att stötta Ebba, det mesta är för att mota vänstersidan. När ska svensken i stort ta och vakna ur törnrosasömnen? Obegripligt.

  Fruktansvärt oroande och deprimerande att man ens ska behöva tänka i sådana här termer men hotet känns reellt. Guld borde man förstått köpt... Problemet är dock många och nattsömnen lär inte vara bra oavsett var man bor då rykten och tveksamheter kring guldhandel alltid funnits och finns. För om guld ska vara "räddningen" i kapitalbevarande krävs fysiskt guld, inga papper fungerar. Men hur handla för guldet? Nej, guld funkar inte och ärligt talat är det nog an av de mest överreklamerade metallerna med få praktiska användningar förutom smycken och lite inom elektonik. Förstår inte alls värdet, mest trams känns det som nuförtiden och en dag kanske fler inser hur meningslös den gula metallen är, då rasar värdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att man kan hålla sig för skratt när man ser sådana här opinionsmätningar, speciellt nu när nästa mandatperiod kommer att vara så pass avgörande på så många områden.


   Radera
 7. Det farligaste med S är att de låter MP få ett orimligt stort inflytande. Det verkar nästan som de är rädda för dem, det var mer MP politik än S senast de bestämde.

  Tror Maggan är beredd att göra vad som helst, bara hon får vara statsminister. Inte för jag gillar C för fem öre, men de gjorde i alla fall så att V inflytandet minskade då. Nu verkar det, åtminstone ännu, inte alls markera lika hårt mot V. Även de viker kanske ner sig helt och då är vi illa ute. Tänk er tanken MP ch V med stort (störst?) inflytande i en S ledd regering och Maggan som kappvändande statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr verkar det som att de flesta politiker egentligen bara har en enda fråga som de verkligen brinner för, och det är just det egna partiet ska få makt.

   Hur det sen går till är inte så viktigt.

   Radera
 8. Maggan kommer att behöva Vänsterpartiet, som öppet flirtar med S. Så här skriver deras ungdomsförbund i sitt senaste partiprogram:

  ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

  Planera därefter.

  Har läst och tittat mycket på Peter Zeihan på sistone och insett att framtiden inte ser ljus ut, tänk "Doktor Zjivago" för Sveriges del. Tidigare år har jag alltid återinvesterat alla mina utdelningar, i år följde jag punkt 2 - barnen fick rubbet.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, punkt 2 är en vettig punkt. :-)   Radera
 9. Har du testat at investera i fysiskt guld?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en gång för länge sen köpte jag ett amerikanskt guldmynt via Tavex eller Liberty Silver, minns inte vilken.

   Sålde det efter ett år och tjänade en tusenlapp tror jag. Var nöjd då, men skulle så klart behållit det, idag hade vinsten varit 12000 kronor.

   Problemet som jag ser det är att de här guldföretagen tar ganska så rejält betalt i form av provisioner och spread, man köper till ett helt annat än pris än vad man säljer.

   Däremot gick det enkelt och smidigt, myntet kom med spårbar och försäkrad försändelse och när jag sålde skickade jag det på samma sätt.

   Bäst hade varit om man kunde handlat direkt över disk, men jag bor tyvärr inte i närheten av något av deras kontor, så det fick bli via Posten.   Radera

Det går fort i hockey!

Jag har ju den senaste tiden skrivit en hel del om AI och vilka goda möjligheter som det finns att hänga med på investeringståget, speciellt...