onsdag 4 december 2024

Skatteverket gav mig aktier i Investor!

För dig som har pengar på skattekontot kom en nyhet som gäller från och med 1 december 2024: räntan sänks! 

Intäktsräntan minskar från 1,6875 procent till 1,125 procent Har du däremot ett underskott på skattekontot, sänks också den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 2,5 procent.

Men varför sker detta? Jo, räntan på skattekontot är kopplad till den så kallade basräntan, som i sin tur påverkas av den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar.

Vad betyder detta för oss skattebetalare?

Om du har ett överskott på skattekontot, kommer räntan på ditt saldo att ge mindre avkastning från december. För dig som brukar ligga lite minus på kontot, exempelvis om du har kvarskatt, blir kostnaden för räntan något lägre – om du betalar i tid. Skulle du däremot missa en betalning och åka på hög kostnadsränta, blir den hela 17,5 procent.

Lätt att missa en tusenlapp

När jag kollade mitt eget skattekonto i dag upptäckte jag att jag faktiskt hade en tusenlapp i överskott. Snacka om en glad överraskning! Jag begärde genast ut pengarna, och med det extra tillskottet blir det två aktier i Investor. Förhoppningsvis kan den lilla tusenlappen växa i Investor-portföljen och på sikt ge betydligt mer avkastning än skattekontots blygsamma 1,125 procent.

Tips: Så slipper du onödiga räntor

  1. Håll koll på saldot. Logga in på ditt skattekonto någorlunda regelbundet – det är enklare än du tror att missa ett underskott eller ett oväntat överskott.
  2. Gör extra inbetalningar i tid. Om du vet att du kommer få kvarskatt kan du undvika kostnadsränta genom att göra en extra inbetalning innan förfallodatum.
  3. Överväg alternativa investeringar. Har du ett större överskott på skattekontot? Då kan det vara mer lönsamt att flytta pengarna till ett sparkonto med högre ränta eller till aktier och fonder.

Vad skulle du göra om du hittade en tusenlapp på ditt skattekonto?

 

tisdag 3 december 2024

November: Portföljen slog OMX!

November månad är till ända, och det är dags att summera portföljens utveckling. Portföljen steg med +2,54 % under månaden, vilket utklassar OMX30SGI som tappade -0,97 %.

 



Fördelning i portföljen just nu:

  1. Länsförsäkringar Global Index – 62,82 %
    Basen i portföljen som ger exponering mot världens största bolag.
  2. Strand Företagsobligationsfond A – 10,17 %
    En defensiv komponent i portföljen.
  3. Lannebo High Yield – 10,13 %
    Företagsobligationer med högre risk, men också högre avkastningspotential.
  4. Swedbank Robur Technology A – 9,17 %
    Teknologisektorn är fortfarande en dragkraft i portföljen med övervikt ibland annat Nvidia och Broadcom.
  5. Avanza Zero – 7,64 %
    Min Sverige-exponering och en gratispassagerare i portföljen. Den här fonden följer OMX30GI och är en viktig motvikt till den globala övervikten.
  6. Lannebo Räntefond Kort – 0,04 %
    Nästan försumbart liten post just nu, men kvar för att snabbt kunna användas vid ombalanseringar.
  7. DNB Global Indeks S – 0,03 %
    En minimal andel, men ibland behöver man små reservposter för framtida fondbyten.

Reflektioner från månaden

Det är tydligt att teknologisektorn fortsatt bidrar starkt till avkastningen. Swedbank Robur Technology A visade sig vara en vinnare när marknaden åter fick smak för tillväxtbolag. Samtidigt har obligationsfonderna levererat stabilitet och visat sig vara ett bra skydd under perioder med börsvolatilitet.

En intressant detalj är att OMX30SGI, som ju är Sverige-fokuserat, hade det tufft i november. Det visar styrkan i att diversifiera globalt – när Sverige hostar kan världen hålla sig frisk.

Planer framåt

Nu när vi närmar oss årets slut är det dags att börja tänka på ombalansering. Fördelningen känns just nu stabil, men jag överväger att öka min andel i obligationsfonderna för att minska risken inför 2024, i alla fall i de privata pensionsförsäkringarna som nu ska börja ge månatliga utbetalningar.

Hur gick det för din portfölj i november?


måndag 2 december 2024

0 månader kvar – dags för FIRE!

Jag har bloggat om min FIRE-resa sedan november förra året, och nu är det alltså dags.

Det känns både märkligt och overkligt. Året har rusat förbi, och nu är det dags att sjösätta planen som jag lagt så mycket tid och energi på att förbereda.

Nu blev inte allt som jag tänkt, jag hade tänkt köra in i kaklet med mitt dåvarande aktiebolag tills nu. Då skulle bolaget avvecklas och tömmas på tillgångar, och sen skulle jag knäcka en flaska champagne.

Tyvärr förlorade jag min viktigaste kund, och fick istället lägga ned tidigare och gå på a-kassa. För några månader startade jag en ny enskild firma och slutade stämpla a-kassa. 

Så här blir det alltså:

Från januari 2025 börjar min privata pension betalas ut. Målet är att plocka ut den under fem till tio år, beroende på hur ekonomin och marknaden utvecklas. Varje månad säljer Avanza och Nordnet av så mycket att jag får ut cirka 20 000 kronor netto i handen. Beloppet kan variera beroende på hur fonderna presterar.

Mitt nystartade företag, som jag drog igång för bara några månader sedan, kommer också att bidra med cirka 5 000 kronor netto varje månad. Det kanske inte låter som en jättesumma, men tillsammans med pensionsutbetalningarna räcker det gott och väl för att täcka mina beräknade månadskostnader på 12 000–20 000 kronor – med god marginal.

Överskottet varje månad går oavkortat in på ett ISK där jag just nu shoppar Investor för hela slanten.

Vad händer med tjänstepensionen (ITP 1, ITP2, ITPK etc) och resten av de privata pensionsförsäkringarna (traditionellt förvaltade)?

Ja, just nu låter jag dem ligga kvar som de är.

Planen är att använda dem som ett tillskott till den allmänna pensionen när jag fyller 64 eller 65. På så sätt kan jag ge mig själv en stadig grund längre fram i livet, utan att behöva oroa mig för att pengarna tar slut.

Skulle jag inte längre finnas kvar får min barn det som en del av arvet, i dessa pensionslösningarna har jag kvar återbetalningsskyddet.

Det är en mäktig känsla att ha kommit hit. Min resa till FIRE har varit en mix av hårt arbete och även ett någorlunda disciplinerat sparande, i alla fall de senaste åren.

Jag skippar champagnen tills jag fått min första utbetalning I januari, och nöjer mig istället med ett glas rött ikväll.

Skål på er alla!

 


söndag 1 december 2024

Jag gjorde tvärtom – jag gick med i Svenska kyrkan!

I tider där många väljer att lämna Svenska kyrkan för att spara någon procent av sin bruttolön har jag istället gått mot strömmen och blivit medlem igen.

Varför?

Under åren har jag haft förmånen att i olika situationer möta fantastiska människor som är aktiva i kyrkans verksamhet.

Oavsett om det handlar om hjälp till utsatta, stöd för ensamma eller arbete för att skapa mötesplatser i lokalsamhället har jag alltid blivit imponerad av deras engagemang och värme.

Dessa människor gör skillnad på riktigt, och att veta att en del av min medlemsavgift bidrar till detta känns riktigt bra.

Men kyrkans politiska pekpinnar …

Trots detta finns det saker jag har svårt att acceptera, och det var delvis därför jag gick ur för många år sedan.

Svenska kyrkan är inte bara en kyrka – den har också blivit en politisk plattform, och här gnisslar det för mig.

Det är ingen hemlighet att kyrkan försöker skriva oss på näsan om hur vi ska tänka, vilka värderingar vi ska ha och till och med vilka partier som är "okej" att rösta på.

Jag tycker att kyrkan borde hålla sig helt borta från partipolitiken och istället fokusera på att vara en enande kraft. Alla människor borde känna sig välkomna utan att behöva känna att de blir dömda eller exkluderade.

Så varför gick jag med igen?

Jo, för jag vill stödja det goda arbete som görs, men också för att jag hoppas på en förändring. Svenska kyrkan är inte perfekt, men det är en viktig institution i Sverige med urgamla anor, särskilt i tider av ökande polarisering. Jag vill vara en del av samtalet och, förhoppningsvis, på något sätt kunna bidra till att kyrkan hittar tillbaka till en mer neutral, samlande roll.

Vad tycker du?

Har du funderat på att lämna eller kanske gå med i Svenska kyrkan igen?

Skatteverket gav mig aktier i Investor!

För dig som har pengar på skattekontot kom en nyhet som gäller från och med 1 december 2024: räntan sänks!  Intäktsräntan minskar från 1,687...