fredag 22 november 2024

Snart FIRE – nu handlar allt om pengar i handen!

Nu när jag närmar mig FIRE har jag börjat tänka annorlunda när det gäller kronor och ören.

Förr tänkte jag alltid i termer av bruttolön, men nu är det enda viktiga vad som faktiskt kommer att landa på kontot efter skatter och avgifter är betalda.

    FIRE-inkomster är diversifierade

  • Utdelningar från aktier – dessa är delvis skattefria om de finns på ett ISK eller KF, men beskattas med 30 procent i vanliga depåer.
  • Försäljningar av aktier och fonder – samma sak här.
  • Småföretagande eller hobbyverksamhet – eftersom jag startat ett FIRE-företag måste jag räkna bort egenavgifter, inkomstskatt och eventuell positiv eller negativ räntefördelning.

Resultatet?

Utbetalningarna har vitt skilda skattenivåer, vilket gör att bruttosiffran blir irrelevant.

Tänker du på nettolön eller bruttolön när du planerar din FIRE-resa?

10 kommentarer:

  1. Sen har du väl också pensionsutbetalningar? Mvh C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, och de utbetalningarna ger dessutom inget jobbskatteavdrag, till skillnad från överskottet från den enskilda firman.

      Så det är väldigt mycket avdrag och/eller skatter man får räkna bort från eller lägga till från bruttosumman, som gör det mycket mer överskådligt att istället räkna med netto. :-)

      Radera
  2. Skattegelrna med olika jobbskatteavdrag och grundavdrag är krångliga tycker jag svårt att räkna ut vad en bruttolön motsvarar i netto

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig.

      Tycker att floran av olika avdrag och så vidare vuxit sig allt större de senaste åren.

      Visst, jag tackar inte nej till jobbskatteavdrag eller extremt låga egenavgifter på de första 200000 kronorna i en enskild firma, men det kräver att man verkligen sätter sig in i detaljerna.

      Radera
  3. Lite skämtsamt skulle jag säga:
    Bruttolön är bara användbart när man jämför med sina vänner över en öl.
    Nettolön för all form av planering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ja just så är det. Ett tag var det ju status att hamna så högt som möjligt i taxeringskalendern. Tyvärr kvalade jag aldrig in över de 100 personer som tjänade mest i kommunen. :-)

      Radera
  4. Som löneslav har jag alltid sett till brutto. Netto på en lön är högst personligt, beroende på förutsättningar. Kommunal skattesats, pendling, dubbelt boende, ROT, RUT mm gör det mening meningslöst att se på netto när man ser på hur arbetsmarknaden värderar min arbetsinsats.

    I samband med Fire, eller pension, så minskar behovet av att se brutto, då är det mer netto som är intressant. T.ex drar mina kalkylblad av för REA skatt och den numer orimligt höga kapitalskatten på ISK/KF när den visar på tillgängligt kapital för uttag.

    Så ja, även jag har övergått mer till netto-tänk sedan jag slutat arbeta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra idé. Är man dessutom duktig på att få igenom diverse avdrag under inkomst av tjänst, kapital och näringsverksamhet så blir nettolön ännu mer relevant. :-)

      Radera
  5. Lite off topic: men det där med att pausa utbet från tjänstepensionen verkar inte funka från årskiftet. Avanza har inga rutiner för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad som händer vid årsskiftet är att skattelagstiftningen ändras, så det blir lagligt att pausa. Det betyder inte att man har rätt att pausa, det är upp till avtalet man har med utbetalaren. Sannolikt kommer de flesta tillämpa det för att få nya kunder och behålla nuvarande, men det kan ta tid och är inte tvingande.

      Radera

Snart FIRE – nu handlar allt om pengar i handen!

Nu när jag närmar mig FIRE har jag börjat tänka annorlunda när det gäller kronor och ören. Förr tänkte jag alltid i termer av bruttolön, m...