lördag 23 november 2024

Pausa tjänstepensionen – men när kan du trycka på stopp?

Från och med den 1 januari 2025 har skattelagstiftningen ändrats så att det blir möjligt att pausa pågående uttag av tjänstepension och privata pensionsförsäkringar.

Tidigare har reglerna kring uttag varit striktare. Har du väl börjat ta ut de här typerna av pension har det i princip varit omöjligt att stoppa uttagen.

De nya reglerna ger därför en flexibilitet som tidigare saknats – möjligheten att pausa uttag innebär att du kan anpassa din pension efter din livssituation, exempelvis om du vill återgå till arbete på heltid eller om marknadsläget förändras så att du vill låta pengarna ligga kvar och växa ytterligare.

Det här är med andra ord ett stort steg mot en mer individanpassad pensionshantering.

Vad är haken?

På pappret låter det bra. Men i verkligheten är det inte fullt så enkelt. Många av de svenska pensionsinstituten har ännu inte hunnit förbereda sig för att möta de nya kraven.

Varför? Här kommer några anledningar:

  1. Systemen är inte anpassade
    Att pausa ett pågående uttag är inte bara en knapptryckning. De tekniska systemen som hanterar våra pensionsutbetalningar är ofta ålderdomliga och svåranpassade. För att möjliggöra stopp i utbetalningar krävs omfattande förändringar, både i system och processer, vilket tar tid och resurser.
  2. Regelverket kom sent
    Även om regeländringen har diskuterats ett bra tag, kom riksdagsbeslutet först i höstas. Detta innebär att många aktörer inte haft tillräckligt med tid för att bygga upp rutiner eller förklara för sina kunder hur pauser fungerar och vilka konsekvenser de kan få.

För- och nackdelar med att pausa pensionen

För oss sparare finns det både fördelar och en del risker att fundera över:

Fördelar:

  • Flexibilitet: Om du plötsligt får en ny inkomstkälla eller inte längre behöver pensionspengarna direkt, kan du låta pengarna ligga kvar och växa ytterligare.
  • Möjlighet att anpassa: Om du till exempel planerar att börja arbeta igen kan du pausa pensionen och öka ditt framtida månadsbelopp.

Nackdelar:

  • Risk för förlust av pengar: En paus kan göra att du behåller öka exponeringen mot en marknad som sjunker, istället för att få ditt sparande utbetalt.
  • Administrativa problem: Om ditt pensionsbolag inte är redo att hantera pauser kan det leda till förseningar eller andra komplikationer.

Vad tycker du om de nya möjligheterna att pausa tjänste- och privatpensionen?

4 kommentarer:

  1. Tycker nog att Avanaza i Nordnet kunde ha sånt klart tills årskiftet. Men snart är viju där. ,😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ibland är de snabba på bollen, men inte den här gången.

      Ändå lite märkligt, för de tjänar på att deras kunder pausar eftersom de får fondintäkter under längre tid.

      Hade jag varit Avanzas vd hade jag sett till att prioritera detta. :-)

      Radera
  2. Bra att det blir nya regler. Tror det blir bra på sikt.
    Mvh C.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det blir det.

      Tror jag kommer att utnyttja detta ganska så mycket, för att på så sätt få den nivå av pensionsutbetalningar som jag vill ha.

      Speciellt i de pensionslösningarna som består av fonder, där värdet skiftar från dag till dag.

      Radera

Dags för krypto i portföljen?

Det är svårt att ignorera att kryptomarknaden har gjort comeback. Men medan vissa ser bitcoin som framtidens guld och Ethereum som fundame...