Det är 80 år sedan Pippi Långstrump klev in på scenen – med ena benet i långstrumpan, det andra i fullständig ekonomisk frihet. Med ett rejält sparkapital i kappsäckar fyllda till brädden av guldpengar, ett obelånat villa-Villerkulla, helt oberörd av amorteringskrav eller elräkningar, är det kanske dags att omvärdera vem som egentligen är Sveriges främsta ekonomiska förebild.
- Skuldfritt boende i centralt läge
- Inkomstoberoende tillvaro – utan vare sig
lönearbete eller myndighetskontakter
- Inga abonnemang, inga bindningstider,
inga digitala brevlådor
- Total frihet att hänga med hästar inomhus
eller klättra i träd hela dagarna
Dessutom har
hon löst det där med "guldkant på tillvaron" bokstavligen. Behöver
hon unna sig något? Då går hon bara ut i trädgården och plockar från sitt
sockerdricksträd. Vem behöver ICA-kort och extrapriser när det växer förbrukningsvaror
på den egna fastigheten?
Pippi har
också en förbluffande förmåga att stå emot lånefinansierad konsumtionshets. Men hon köper ändå vad hon
vill, när hon vill, utan att tappa greppet om sin ekonomi. Medan andra räknar på huslån, medlemslån eller varför inte sms-lån, har Pippi bara behövt plocka ur sin kappsäck.
Och där
"barbariska" guldet som många ledande nationalekonomer brukar fnysa
åt – det har faktiskt varit en ganska hygglig investering de senaste åren.
Grattis på
80-årsdagen, Pippi! Du är inte bara starkast i världen – du är också starkast i
balansräkningen.
Fast ärvde hon inte sina pengar och sitt hus? Det är ju inte riktigt samma sak. Lite som att säga att vem som helst med rika föräldrar är en FIRE-förebild.
SvaraRaderaHa ha, ja det har du rätt i. Sen får man väl anta att hennes pappa inte förtjänat alla de där pengarna på ett hederligt sätt också. :-)
RaderaGlöm inte Herr Nilsson...
SvaraRaderaJust det, är inte alla som har en apa som klättrar omkring inne i sin villa. :-)
RaderaGuld har i perioder varit riktigt tråkigt, men de senaste åren har det varit trevligt att ha i portföljen. (Eller i kappsäcken)
SvaraRaderaTrevligast att ha guldet hemma som Pippi, men man får se upp för tjuvar. Kling och Klang är inget vidare bra på att klara upp brott. :-)
RaderaFIRE är på riktigt - Pippi är påhitt och fantasi och en person som aldrig funnits.
SvaraRaderaAstrid Lindgren, Pippis "Mamma", däremot skaffade sig ordentliga arbetsfria inkomster via sitt författarskap.
165 miljoner böcker sägs ha sålts av hennes författarskap. Så om hon fick in 1 USD per bok så var hon tillräcklig nog tillräckligt tät för att betala månadsavgiften för BR 2an på Dalagatan 46 i Stockholm, på kort gångavstånd till jobbet (som hon ju egentligen inte alls behövde för sin ekonomi) på Rabén & Sjögren på Tegnergatan 28, drygt 10 minuters promenad bort.
Att hon fick en tillfällig skatt om 101% vid ett tillfälle, vilken genom en snabbändring av lag i riksdagen, inte föll ut och alltså inte betalades.
Sorry, 4 rok på 140 kvm ska det vara
RaderaBra kommentar Anonym! Ja Lindgrean var både smart och produktiv. Just Pippi är en märklig historia om en unge som egentligen borde fått veta hut!... Inget direkt föredöme direkt, ändå anses Pippi av många som någon slags standard barn-litteratur att läsa, se film och gärna åka till Lindgrens värld. Total bojkott härifrån förstås!
RaderaAstrid Lindgren var en sån författare som man önskar att det fanns betydligt fler av. Jag tycker att Pippi är en så pass kul, smått vansinnig och tidlös historia att den kommer att läsas av åtskilliga generationer framåt. :-)
RaderaDå är det bara att gratulera henne till ett lukrativt och lyckat karriärval. Fast du låter en aning bitter och avundsjuk i din kommentar…
SvaraRaderaEtt roligt skriveri här Fire2025! Aldrig intresserat mig värst mycket för Pippi men har greppat detaljerna tillräckligt för att absolut instämma o följa med i din skrivelse. Hon måste av (S) anses totalt förkastlig vilket gör henne än mer beundransvärd som figur. Astrid Lindgren var inte särdeles imponerad av skattetrycket i Sverige som rådde redan då:
SvaraRaderaIdag den 10 mars är det exakt 45 år sedan Astrid Lindgren publicerade Pomperipossa i Monismanien. I denna satiriska saga avslöjade Astrid Lindgren att hon upptäckt att hon som egenföretagare betalade 102 procent i marginalskatt 1976. Ju mer hon tjänade desto högre skatt.10 Mar 2021
Just den, den skatten talades det mycket om. Totalt vansinne som gjorde att många småföretagare knappt kunde klara sig.
Radera