måndag 31 mars 2025

Ovanligt dyr månad - dags att revidera FIRE-planen?

Mars blev en dyr månad. Underhållsskulden för bilen hann ifatt mig med besked, och det blev flera utbyten av slitdelar. Samtidigt krävde villan sitt, och rörmokaren såg till att den utgiftsposten fick en extra nolla. När allt nu är betalt kan jag konstatera att månadens utgifter blev mer än det dubbla jämfört med när jag började kategorisera mina kostnader förra året.

Utgifter för mars

Boende: 10 500 kr
Bil: 8 300 kr
Övrigt (mat, försäkringar, kläder, tandläkare, läkare mm): 8 400 kr

Summa: 27 200 kr

Den enskilda firman tuffar på enligt plan och genererade 5 000 kronor netto. Eftersom jag pausat uttagen från mina privata pensionsförsäkringar får min kontantbuffert täcka mellanskillnaden på 22 200 kronor. Det innebär att det inte blir någon ny sparpeng på ISK denna månad. Och det är kanske lika bra, med tanke på hur sur börsen är just nu.

Uttagspausen från pensionsförsäkringarna får fortsätta tills värdet återställts till den nivå de hade vid årsskiftet. Just nu ser det ganska mörkt ut på den fronten, och jag är rädd att det kommer att ta väldigt lång tid innan det blir så. Min buffert räcker dock inte i evigheter, så den stora frågan är när jag kommer att tvingas till revidera hela min FIRE-plan.

Hur blev din månad?

fredag 28 mars 2025

Däckbyte - 4200 kronor i timmen!

Solen gassar och det är dags att skifta till sommardäck. I år slog jag på stort genom att låta en däckfirma göra jobbet.

Valet föll på en liten, anonym verkstad i ett industriområde som sett sina bästa dagar. Den slitna billyften gnisslade olycksbådande och mutterdragaren, som troligen varit med sedan långt innan det senaste millennieskiftet, hostade till men gjorde sitt jobb.

Jag roade mig med att klocka tiden från det att jag räckte över bilnyckeln till att bilen stod färdig med sommarhjulen monterade.

Resultatet?

Fem minuter blankt. FEM minuter! Det tog längre tid för mig att leta fram Swish-appen och betala än för mekanikern att byta däcken.

Priset? 350 kronor.

Med det tempot kan verkstaden hantera 12 bilar i timmen. Multiplicerat med 350 kronor ger det en timintäkt på 4200 kronor.

Det måste vara en av de mest lönsamma verksamheterna i Sverige anno 2025!

Eller ja… förutsatt att alla betalningar verkligen bokförs.

Jag vågade inte fråga om kvitto, så det är mycket möjligt att verkstadsägaren plockar hem 4200 kronor i timmen – rakt ner i fickan.

Med tanke på att han troligtvis inte heller behöver dyra marknadsföringskampanjer eller stylade lokaler för att locka kunder känns det som ett affärskoncept med låg overhead och skyhög vinstmarginal.

Kanske är det dags att sadla om till däckbytare istället för FIRE?

torsdag 27 mars 2025

Gratispengar på börsen - tackar och tar emot!

Asker Healthcare stack iväg 15 procent i öppningen, och jag fick tilldelning med vardera 85 aktier i fyra depåer.

Vad göra? Sälja direkt och casha in en snabb vinst? Eller hålla kvar och se hur långt det kan gå?

Just nu lutar jag åt att behålla. Köpsidan dominerar, vilket tyder på att många vill in i aktien. Och när intresset är stort, ja… då brukar det kunna fortsätta uppåt. Dessutom är det en lönsam IPO med nästan 4000 kronor i vinst redan i öppningen för några minuters jobb med att anmäla sig. Helt i sin ordning. 😎

Jag skrev den 18 mars om att jag funderade på att teckna – läs mer här:
👉 Jag tecknar Asker Healthcare

IPO-lotteri är sällan en säker vinstmaskin, men när det väl klickar är det svårt att klaga. Hur gör ni andra? Casha in snabbt eller hålla kvar ett tag och hoppas på mer?

 

tisdag 25 mars 2025

Gamla favoriter: Finansbloggarna som försvann

När jag först upptäckte finansbloggarna var det som att kliva in i en ny värld. En värld där vanliga människor delade med sig av sina sparstrategier, utdelningsportföljer och FIRE-drömmar. Det var inspirerande att läsa om hur de kalkylerade sig fram till ekonomisk frihet, hur de byggde sina portföljer och ibland till och med avslöjade detaljer om sitt liv som ekonomiskt oberoende. Men tiden går, och några av de bloggar jag följde har idag tynat bort.

Vissa bloggare har nått sina mål och slutat skriva. Andra har kanske tappat intresset eller prioriterar livet utanför tangentbordet. Oavsett anledning kan jag inte låta bli att sakna den gamla bloggosfären, när diskussionerna var livliga och uppdateringarna täta. Här är några av de bloggar jag brukade läsa men som nu uppdateras sporadiskt – eller knappt alls.

Chansar Mest

En av de mest unika rösterna i finansbloggarnas värld. Bloggen bjöd på en blandning av aktieanalyser, utdelningsinvestering och en hel del humor. Det var en blogg med glimten i ögat och ett ganska personligt tilltal, vilket gjorde den rolig att följa. Numera ekar det dock tomt där – senaste inlägget är flera år gammalt.

Frihetsmaskinen

Med en enkel livsstil, utdelningsaktier och en målsättning att leva på passiva inkomster inspirerade Frihetsmaskinen många. Bloggen uppdateras fortfarande ibland, men långt ifrån lika ofta som förr.

Utdelningsseglaren

En blogg med fokus på utdelningsaktier och ekonomisk frihet. Bloggaren var anonym och hade en tydlig strategi med aktier som genererade stadiga kassaflöden. Även här var det länge sedan något nytt inlägg postades.

Lundaluppen

Denna blogg var länge något av en auktoritet inom värdeinvestering i Sverige. Med djupa analyser och en nästan akademisk approach till aktieinvestering var Lundaluppen en favorit. Bloggen har gjort några comebacker genom åren, men är idag inte alls lika aktiv som under sina glansdagar.

Vad hände egentligen?

Kanske har dessa bloggare helt enkelt gått vidare. Kanske tröttnade de på att skriva när de väl blev ekonomiskt fria. Oavsett anledning går det inte att förneka att något saknas.

Vilka är dina favoritbloggare från förr?

söndag 23 mars 2025

Köpte jag Sveriges dyraste bil?

Hur gick det till, kanske du frågar dig.

Jo, det ska jag berätta.

Det var 25 år sedan, en helt vanlig dag, och jag betalade bilen kontant. Bilhandlaren fick 250 000 kronor i handen, eller snarare han fick en check med min namnteckning på. Och jag fick köra hem Sveriges just då mest sålda bil, Volvo V70. Vinterdäck ingick. Ett kap, tänkte jag!

Men nu när jag tittar tillbaka inser jag att om jag istället hade investerat de pengarna i Investor B och återinvesterat samtliga utdelningar, så hade jag idag haft ett innehav värt 5,7 miljoner kronor. Med andra ord: jag köpte en vanlig Volvokombi för 5,7 miljoner kronor.

Det här bekräftar den gamla sanningen – den sämsta affär man kan göra i sitt liv är att köpa bil.

Men ångrar jag mig? Nix, inte alls! Bilen finns kvar, har rullat troget i alla år och gjort vardagen smidigare för hela familjen.

I helgen fick jag den värderad av en bilhandlare till 70 000 kronor!

Det är pengar det med.

Ha en fortsatt trevlig helg, alla bilägare - och aktieinvesterare. 

fredag 21 mars 2025

En viktig lärdom efter tre månader som FIRE!

Tre månader in i min FIRE-tillvaro har jag insett vikten av att ha rejäla marginaler. Min plan har hela tiden varit att ha en buffert, men nu ser jag verkligen hur kritiskt det är att ha en ordentlig ekonomisk kudde att landa på.

Anledningen till att jag skriver det här blogginlägget är att jag har valt att pausa mina pensionsutbetalningar. 

Jag vill inte nagga av kapitalet i en nedgång. USA-börserna har gått oerhört svagt och pensionstillgångarna har minskat i värde samtidigt som jag gjort de första månatliga uttagen.

Nu har jag omallokerat kapitalet i hopp om att det ska börja generera positiv avkastning återigen. Under tiden lever jag på min buffert, som består av högräntekonton i olika nischbanker och det lilla min enskilda firma drar in.

Buffertens betydelse – Wibble-kontot lever vidare

Den viktigaste lärdomen hittills? Att ha en rejäl buffert. Inte en symbolisk liten nödfond, utan en riktig buffert som motsvarar minst en årslön – helst mer. Ann Wibble (tidigare finansminister) talade en gång om "Wibble-kontot" – en buffert motsvarande ett års utgifter.

I mitt fall hade jag redan innan jag slutade jobba sett till att bygga upp en ordentlig kassa som är större än så, och det gör att jag nu kan pausa pensionsutbetalningarna utan att behöva oroa mig för den dagliga ekonomin.

Just nu ligger min buffert tryggt fördelad på högräntekonton där jag får bättre ränta än på vanliga sparkonton. Min firma ger dessutom ett litet men stabilt tillskott – cirka 5000:- netto per månad – vilket hjälper till att hålla bufferten intakt längre.

En del av planen – och en viktig lärdom

Att leva på en buffert under vissa perioder är helt enligt plan. FIRE handlar inte bara om att ha kapital investerat, utan också om att ha flexibilitet.

Jag har alltid sett bufferten som en del av strategin, och efter dessa tre första månader inser jag hur oerhört viktig den faktiskt är.

Hur ser din buffert ut?

 

onsdag 19 mars 2025

Jag har gjort slut med USA!

Det är officiellt: Jag har gjort slut med USA. Efter en lång och trogen relation har jag sakta men säkert allokerat bort mitt kapital från den amerikanska marknaden. Förra veckan var det dags för den sista transaktionen – avvecklingen av AP7 Såfa i mitt PPM-sparande.

Hade du frågat mig för ett år sedan hade jag aldrig trott att det skulle bli så här. Då var jag all-in på globalfonder och amerikansk tech och hade inga planer på att ändra det. Men verkligheten kom ikapp. Och just nu lyckas Trump med konststycket att skjuta den amerikanska aktiemarknaden i sank.

Det är nästan en naturlag att börsen vänder upp så fort jag allokerar om. Men jag gillar inte osäkerhet – och Trump är själva sinnebilden av just osäkerhet. Så för tillfället säger jag: Bye bye, USA!

Istället har jag valt Sverige, Europa och räntor. Kanske inte lika spännande som Nvidia och Magnificent Seven, men det känns tryggare i en värld där amerikansk politik ser ut att vara skriven av en manusförfattare med en osund fascination för kaos.

Men jag är ingen långsint person. Sköter sig USA kanske vi hittar tillbaka till varandra. Tills dess ser jag fram emot en lugnare investeringsresa – utan att behöva vakna upp till en tweet som får börsen att krascha.

Har du också omallokerat dina investeringar? Eller sitter du kvar i båten och hoppas på det bästa? 

tisdag 18 mars 2025

Jag tecknar Asker Healthcare!

IPO:erna står som spön i backen och nu är det dags igen.

Den 27 mars förväntas hälsovårdsbolaget Asker Healthcare göra sin debut på Nasdaq Stockholm. Teckningskursen inför noteringen är satt till 70 kronor per aktie, vilket ger bolaget en totalvärdering på cirka 26,8 miljarder kronor. Det innebär en av de större börsintroduktionerna på senare tid och en spännande möjlighet för investerare som är intresserade av den växande medicintekniksektorn.

Asker Healthcare är en aktiv aktör inom den europeiska hälso- och sjukvårdsmarknaden, där bolaget utvecklar och förvärvar medicinteknikföretag. Sedan 2019 har de köpt upp 51 bolag, vilket visar på en tydlig expansionsstrategi. För räkenskapsåret 2024 uppgick nettoomsättningen till cirka 15 miljarder kronor, och det justerade ebita-resultatet landade på 1,4 miljarder kronor. Det är siffror som signalerar stabil tillväxt och lönsamhet, vilket kan göra aktien attraktiv för långsiktiga investerare.

Ett starkt stöd för noteringen kommer från ankarinvesterarna, där bland andra Alecta Tjänstepension Ömsesidigt, SEB Asset Management, Handelsbanken Fonder, Invesco Asset Management Limited och Swedbank Robur Fonder har åtagit sig att köpa aktier för totalt 5,8 miljarder kronor. Detta är en tydlig kvalitetsstämpel och ger noteringen en solid grund.

Erbjudandet består av närmare 127 miljoner aktier, varav drygt 21,4 miljoner är nyemitterade, medan resten säljs av befintliga ägare såsom Nalka Invest, Ilmarinen och Sjätte AP-fonden samt vissa ledningspersoner och styrelsemedlemmar.

Så, är Asker Healthcare en aktie att teckna? På plussidan har vi bolagets starka position inom medicinteknik, stabila tillväxt och lönsamhet, samt det faktum att tunga institutioner backar noteringen. Å andra sidan är börsklimatet just nu svajigt, och det finns alltid en risk att en nyintroduktion får en skakig start.

Men efter att ha vägt för- och nackdelar lutar det åt att jag troligen tecknar.

Hur gör du?

 


Årets första vårtecken – deklarationen har öppnat!

Idag var det dags igen – deklarationen öppnade på Skatteverkets hemsida, och självklart var jag en av de första att logga in. Det är något speciellt med att klicka sig in och se alla siffror hoppa på plats i sina rutor. Känslan? Precis densamma som alla tidigare år: snabbt och smidigt, men samtidigt… inte särskilt kul när skatteuträkningen är klar.

Som vanligt landade det på kvarskatt, och just den skatten är den absolut värsta av alla. Att behöva betala pengar i efterhand känns alltid lite surt, även om jag vet att det är bra att få kvarskatt. För det betyder ju att jag under året haft en gratis skattekredit och kunnat låta de pengarna jobba för mig på börsen istället för att låna ut dem räntefritt till staten. 

Men ändå, det svider lite varje gång. Kanske är det den där psykologiska känslan av att man ”borde” få tillbaka pengar istället för att behöva betala. Men egentligen är det ju bara en mental fälla – det bästa är att få kvarskatt, för då har man utnyttjat sina pengar maximalt under året.

Har du deklarerat ännu? Och framför allt – har du också låtit skattekrediten arbeta för dig?


söndag 16 mars 2025

Jägare, bonde eller fiskare – vem är du?

Kan det vara så enkelt att det finns i huvudsak tre typer av människor: jägaren, bonden och fiskaren?

Alla har sitt sätt att skaffa föda – och på samma sätt har de sitt sätt att investera.

Jägaren – snabb och fokuserad

Jägaren är alltid på jakt efter nästa byte. Han spanar, smyger och slår till när rätt läge dyker upp. På börsen motsvaras detta av den aktive tradern, som letar efter snabba affärer, tajmar marknaden och jagar avkastning. Jägaren kan ha rejäla framgångar – men också dagar då bytet smiter och hungern (förlusten) känns i magen.

Risk: Hög. Det gäller att vara snabb, ha rätt strategi och inte missa skottet.
Belöning: Kan bli stor, men kräver både tur och skicklighet.

Bonden – långsiktig och tålmodig

Bonden däremot jobbar långsiktigt och gillar att planera. Han sår, vattnar och väntar tålmodigt på att skörden ska mogna. På börsen motsvaras detta av den klassiska långsiktiga investeraren. Här handlar det om stabila aktier, kanske utdelningsaktier eller indexfonder. En bonde vet att det blir både torkperioder och regnstormar, men så länge grödorna överlever, kommer skörden förr eller senare.

Risk: Medel. Kan påverkas av yttre faktorer (börskrascher, pandemier, handelskrig), men en stabil strategi tål det mesta.
Belöning: Kommer över tid, kräver tålamod men är ofta väl värd väntan.

Fiskaren – chansaren med nätet ute

Fiskaren har ett ben i båda världarna. Han kan kasta ut nätet och hoppas på en stor fångst – eller stå och meta tålmodigt och vänta på napp. På börsen är detta en investerare som blandar strategier: kanske några stabila fonder för trygghet, men också lite kryddiga tillväxtaktier eller IPO:er där chansen till en storfångst finns. Fiskaren vet att vissa dagar blir det tomma nät, men ibland kan jackpotten dyka upp i form av en undervärderad aktie.

Risk: Varierar – en del fiskar med dynamit (högriskaktier), andra nöjer sig med en metspö-strategi.
Belöning: Oregelbunden, men ibland kan fångsten bli oväntat stor.

Själv skulle jag nog kalla mig bonde med fiskarambitioner. Vilken investerartyp känner du igen dig mest i?

 

tisdag 11 mars 2025

Blodrött på Nasdaq – dags att börja köpa?

Den senaste tiden har marknaden varit allt annat än munter. CNN:s Fear & Greed Index har kraschat ner till 14 – en nivå vi sällan ser annat än i riktigt turbulenta tider. Samtidigt handlas Nasdaq klart under sitt 40-dagars glidande medelvärde och RSI har sjunkit till 39, vilket antyder att marknaden befinner sig i ett läge av översåldhet. Frågan är: Är det här ett köpläge, eller är det bara början på en ännu större nedgång?

Fear & Greed Index: Skräcknivåer

Fear & Greed Index är en av de mest populära sentimentindikatorerna, och när den dyker ner under 20 brukar det signalera extrem rädsla på marknaden. Historiskt sett har nivåer kring 10–15 ofta sammanfallit med bottnar eller åtminstone kortsiktiga vändpunkter. Men som alltid kan det bli ännu värre innan det blir bättre.

Nasdaq under SMA40 – en varningssignal?

När ett index som Nasdaq handlas under sitt 40-dagars glidande medelvärde brukar det vara en teknisk varningssignal. Det indikerar att trenden är svag och att många investerare lämnar marknaden. Dock kan just sådana nedgångar skapa intressanta köptillfällen för den som vågar gå emot strömmen.

RSI på 39 – Översålt eller mer att ge?

RSI (Relative Strength Index) är en momentumindikator som mäter om en tillgång är överköpt eller översåld. En nivå på 39 är inte extremt låg (under 30 anses vara starkt översålt), men det visar att säljarna har haft övertaget på sistone. Ofta kan RSI-nivåer runt 40 fungera som en vändpunkt i en stark bull-marknad, men i en svagare marknad kan den sjunka betydligt längre.

Ska man våga köpa nu?

Det klassiska motargumentet till att köpa när Fear & Greed Index är lågt är att ”kniven faller fortfarande”. Samtidigt har många framgångsrika investerare, som Warren Buffett, betonat vikten av att vara girig när andra är rädda.

Om vi ser tillbaka på historiska data har nivåer som dessa ofta varit bra köplägen för långsiktiga investerare. Men det finns ingen garanti för att botten är nådd – marknaden kan fortsätta nedåt, särskilt om makroekonomiska faktorer som räntor och inflation inte spelar med.

Slutsats

Är detta ett perfekt köpläge? Kanske. Men som alltid gäller det att ha en strategi. Att gå in gradvis, använda sig av dollar-cost averaging och sprida riskerna kan vara ett sätt att hantera osäkerheten. Marknaden är skakig, men just sådana lägen har historiskt varit de bästa tillfällena att investera på lång sikt.

Vad tror du? Är det dags att börja plocka upp aktier eller håller du dig vid sidlinjen och väntar på Den Stora Kraschen?


måndag 10 mars 2025

D-dagen närmar sig med stormsteg!

Den 18 mars närmar sig, och det innebär att deklarationssäsongen drar igång.

Om du, precis som jag, har en digital brevlåda som Kivra, har du förmodligen redan fått underlaget till din deklaration levererad dit. Det är verkligen smidigt att kunna ta emot viktiga dokument digitalt och slippa pappershögarna.

Som nystartad företagare med enskild firma har jag valt att tillämpa förlängt räkenskapsår. Detta innebär att jag inte behöver lämna in NE-bilagan i årets deklaration, utan kan vänta med den saken till nästa år.

Fast det är inget jag ser fram emot. :-)

Har du börjat planera inför dagen D, den 18 mars – deklarationsdagen?

lördag 8 mars 2025

Vilken vecka!

Det behövs verkligen en helg för att kunna pusta ut.

Jag tänker så klart på finansmarknaderna, som bjöd på en riktig åktur.

Stockholmsbörsen rasade rejält i tisdags men piggnade till något mot slutet.

På andra sidan Atlanten bjöd Nasdaq på en riktig berg-och-dalbana, och det råder fortfarande extrem rädsla enligt CNN Fear & Greed Index



Och kronan? Ja, den har stärkts ganska rejält mot dollarn.

Kul för många, mindre roligt för oss som fortfarande sitter med lite för stora USD-innehav.

I nyhetsflödet har Donald Trump – surprise, surprise! – återigen lyckats stjäla showen, dag för dag, timme för timme.

Så, oavsett vad man tycker om Trump, kan vi väl enas om en sak: om nyhetsdominans vore en olympisk gren skulle han ta hem guldet varje gång.

Nu håller vi tummarna för att han slänger ur sig något under helgen som kan få börserna på bättre humör.

Ha en trevlig helg alla!

onsdag 5 mars 2025

Tecknar du Röko?

Plötsligt och utan förvarning så fick vi som är kunder hos Avanza och SEB erbjudande om att teckna Röko. Men det är bråttom, väldigt bråttom. Senast nu på fredag 7 mars ska anmälan vara inne, och den 11 mars startar handeln.

Men vad tusan är Röko för något?

Något förenklat är det ett bolag med en förkärlek för framgångsrika nischföretag. De satsar på bolag som inte bara går med vinst utan också har en stabil tillväxt i både omsättning och resultat – år efter år. Här handlar det inte om snabba klipp, utan om att bygga vidare på redan välskötta verksamheter med en evig ägarhorisont.

Kort om erbjudandet

  • Pris per aktie: 2 048 kronor
  • Minsta investering: 5 aktier, därefter i poster om 5 aktier
  • Courtage: 0 kronor
  • Sista anmälningsdag: 7 mars 2025 kl. 23:59
  • Information om tilldelning: Cirka kl. 09:00 den 11 mars 2025
  • Första handelsdag: 11 mars 2025
  • Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Jag chansar och tecknar 5 aktier på tre depåer, men på grund av det stora intresset så lär väl tilldelningen bli minimal.

Hur gör du?

tisdag 4 mars 2025

Extrem rädsla i USA just nu - är det årets köpläge?

 
CNN Fear & Greed index indikerar just nu, 4 mars kl 16.22 extrem rädsla.



Och Nasdaq är och nosar på SMA 40.




Det här är normalt två starka indikationer på att här någonstans vänder det.

Jag kommer dock inte att göra något alls.

Men skulle jag ha rätt kommer jag att gå tillbaka till det här blogginlägget och plåga mig i flera månader framåt. :-)


Branta nedgångar – och jag är i början av FIRE!

En av de stora riskerna som ofta diskuterats flitigt i FIRE-sammanhang är sekvensrisk, eller risken för branta nedgångar när man ska börja leva av sitt kapital.

Själv befinner jag mig just nu i en sådan situation.

Jag har börjat ta ut pengar från några av de första pensionsförsäkringar och dessa har minskat i värde, vilket påverkar mina kalkyler negativt.

Varför är detta ett stort bekymmer?

FIRE-strategin bygger på att ens kapital ska hålla under hela pensionen, men en kraftig nedgång i början kan göra att uttagen sker från ett redan sargat kapital. Det blir en dubbel negativ effekt: portföljen tappar i värde samtidigt som uttagen minskar dess framtida återhämtningspotential. Om marknaden inte snabbt återhämtar sig kan detta på sikt leda till att kapitalet inte räcker så länge som planerat.

Riskhantering är nyckeln

För att hantera denna risk har jag valt att säkra upp de kommande utbetalningarna genom räntefonder. Genom att ha en buffert i stabilare tillgångar kan jag minska behovet av att sälja aktiefonder under en nedgång.

Men inte ens räntefonder är helt säkra. Ett tydligt exempel är hur Spiltans högräntefond reagerade under covidkrisen, då den drabbades hårt av marknadsturbulensen. Att tro att en räntefond alltid är en trygg hamn kan vara en falsk trygghet. Därför gäller det att diversifiera även inom de mer stabila tillgångarna och ha en genomtänkt strategi för sitt kassaflöde.

Min strategi framåt

Just nu fokuserar jag på att balansera mina utbetalningar med en blandning av räntefonder och kontantbuffert, vilket jag egentligen inte får ha i en pensionsförsäkring som är under utbetalning, men jag chansar och ser om Avanza reagerar och tvångsköper fonder åt mig.

Samtidigt som håller jag så klart ett vakande öga på marknaden. Det handlar om att hitta en balans där jag kan minimera skadorna av en svag marknad utan att gå miste om uppgångar när de väl kommer.

Min nuvarande situation är en påminnelse om att planering är viktigt, men att verkligheten ibland tvingar oss att justera våra strategier.

Hur tänker du kring riskhantering i din FIRE-plan?

måndag 3 mars 2025

Sätta sig i skolbänken som FIRE

Jag tycker att det kan vara ett rent nöje att studera. Men att få grotta ner sig i ett ämne man alltid varit nyfiken på, utan pressen att behöva prestera för en framtida karriär, är en lyx få har under sitt yrkesliv.

Men som FIRE…då öppnas oanade möjligheter till att stilla sin vetgirighet.

Att dessutom träffa nya människor och delta i den sociala gemenskapen som studentlivet erbjuder kan vara ett stort plus – särskilt för oss som saknar kollegor i vardagen.

Studentförmåner och Mecenatkortet

Ett annat trevligt inslag med att vara student är de förmåner som följer med. Med till exempel Mecenatkortet, som är gratis och som man får efter att ha registrerat sig på sin utbildning, kan man få rabatter på en mängd olika saker, som till exempel:

  • Resor: Billigare kollektivtrafik, tåg- och bussbiljetter, exempelvis SJ.
  • Teknik: Rabatter på Apple, Microsoft och andra teknikföretag.
  • Träning och hälsa: Billigare gymkort och träningsutrustning.
  • Streaming och underhållning: Spotify, Viaplay och andra streamingtjänster erbjuder studentpriser.
  • Mat och dryck: Rabatter hos olika restauranger och caféer.
  • Kläder och shopping: Studentrabatter hos en mängd klädbutiker.

Regler kring CSN och inkomst

Det kan däremot bli lite lurigt att få CSN om man har inkomst av tjänst (och även kapital, om jag förstår det hela rätt). Regelverket ser ungefär ut så här:

  • Åldersgränser: Studiemedel kan man få fram till året man fyller 60, men efter 47 års ålder minskar antalet veckor man kan få bidrag och lån.
  • Inkomstgräns: Tjänar man mer än fribeloppet (som varierar beroende på antal veckor man studerar) minskar studiemedlet.
  • Återbetalning: CSN-lånen ska betalas tillbaka, men villkoren är hyfsat förmånliga med låg ränta.

Planer för hösten?

Just nu pluggar jag inte, men jag funderar på att börja till hösten. Det känns som ett roligt och smart sätt att både utvecklas och utnyttja de förmåner som studentlivet erbjuder.

Har du några planer på att börja plugga?

 

lördag 1 mars 2025

Månadens utveckling – ingen munter läsning

 

Den här månaden var verkligen ingen rolig historia för portföljen. Jag ligger fortfarande tungt i globalfonder, och det har straffat sig rejält – tack, Trump! 

Medan OMX30, som jag valt som jämförelseindex (ja, jag vet att det inte är optimalt om man har globalfonder, men det är mitt val), gick upp med +2,12 %, backade min portfölj med hela -2,76 %.


Jag har sakta men säkert börjat att flytta hem kapital till Sverige från USA och har även ökat andelen räntefonder. Framtiden får visa om det är rätt beslut eller ej, men just nu ser fördelningen ut så här:

Fond

Andel

Länsförsäkringar Global Index

51,81%

Strand Företagsobligationsfond A

17,10%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

14,39%

Avanza Zero

14,32%

Lannebo High Yield

0,79%

Storebrand Europa A SEK

0,79%

Carnegie Småbolagsfond A

0,79%

Planen är att fortsätta öka exponeringen mot svenska och europeiska marknaden och komplettera med räntor för att balansera risken.

Hur gick det för dig den här månaden?

Månadsrapport april: Inte så illa som jag trodde

April månad ligger bakom oss, och förhoppningsvis slipper vi fler tokerier från Trump – åtminstone för ett tag. Portföljen följde även den...