söndag 23 februari 2025

När ska man börja ta ut tjänstepensionen?

Jag har som minnesgoda läsare säkert kommer ihåg börjat nalla av mitt privata pensionssparande genom att plocka ut några av mina privata pensionsförsäkringar i förtid. Däremot låter jag mina tjänstepensioner ligga kvar, eftersom jag tycker att det finns en hel del fördelar med att spara på krutet.

Många i FIRE-rörelsen väljer däremot att ta ut tjänstepensionen så tidigt som möjligt, ofta från 55 år och med en uttagstid på 5–10 år, och investera pengarna själva. Det kan vara en smart strategi för den som vill ha full kontroll, men det finns nackdelar:

  • Skatt och marginaleffekter – Tidigt uttag kan leda till högre total skatt om det kombineras med andra inkomster, särskilt om man hamnar över brytpunkten för statlig skatt (2025: 598 500 kr per år, ca 49 875 kr/månad). Dessutom är skatten på pension som tas ut före riktåldern högre än om man väntar – pension beskattas nämligen som vanlig inkomst (men utan jobbskatteavdrag) fram till riktåldern men får ett förhöjt grundavdrag därefter, vilket sänker skatten avsevärt.
  • Ingen a-kassa eller sjukpenning – Om du tar ut tjänstepensionen förlorar du rätten till a-kassa och sjukpenning. Däremot påverkas inte dessa förmåner om du istället tar ut en privat pensionsförsäkring – en märklig men viktig regel att känna till.
  • Arvsaspekten – Många tjänstepensioner saknar återbetalningsskydd, vilket innebär att de försvinner vid dödsfall. Om du tar ut pengarna tidigt och placerar dem i en egen portfölj kan kapitalet istället gå i arv.

Att låta pensionen växa – långsiktiga fördelar

Om du har andra tillgångar att leva på kan det vara klokt att låta tjänstepensionen ligga kvar och växa, särskilt om:

  • Du vill undvika statlig skatt – Genom att skjuta upp uttaget kan du sprida inkomsten över fler år och hålla dig under brytpunkten.
  • Tjänstepensionen har låga avgifter och stabil avkastning Vissa pensionsförsäkringar har låga förvaltningskostnader och anpassad risknivå, vilket kan vara fördelaktigt jämfört med att hantera kapitalet själv.
  • Du vill ha trygg livslång inkomst – Förmånsbestämda pensioner och vissa kollektivavtalade lösningar ger livslång utbetalning, vilket kan vara en trygghet om du lever länge.
  • Lägre skatt efter riktåldern – Genom att vänta med uttaget till riktåldern får du ett högre grundavdrag, vilket sänker skatten på pensionen markant jämfört med att ta ut den tidigare.

Vilket är bästa valet?

Det finns ingen universallösning – det beror på din situation. En mellanväg kan vara att göra ungefär som jag för:

  1. Ta ut en del av privatpensionen tidigt (om du har en sådan) för att få loss cash till de dagliga utgifterna.
  2. Låta tjänstepensionerna ligga kvar för att sprida risk och behålla trygghet.
  3. Använda skattesmart uttagsplanering för att hålla nere marginalskatten.

 

12 kommentarer:

  1. Jag har några tjänstepensioner som inte är så stora. Jag tar ut dem på 5 år från ca 61 och det blir så lite per år att skatten blir väldigt låg,. Lägre än om jag väntar och tar ut dem tillsammans med annat om jag väntar till 68. Plus att jag behöver betala lite skatt för att kunna få ränteavdraget på bolånet. Isk-skatten kan väl också kvittas mot räntevdraget, några år kvar så hinner nog räkna på det mer sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig, det kan vara bra att skatta fram en vettig årsinkomst via tidigt pensionsuttag. Det gäller även om man vill utnyttja RUT och ROT-avdrag.

      Radera
  2. Det kan väl vara en idé att ta ut tjänstepensionen så att man får en viss liten "lön" som löper på under flera år... speciellt om man gör en FIRE. Jag har för mig vissa konton kräver det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, bankerna kan vara ganska kinkiga om man bara har kapitalinkomster. För att inte tala om eventuella hyresvärdar, mobiloperatörer etc.

      Radera
  3. Läser allt kring pension som framförallt du och Tole skriver om, en förfärlig massa saker att hålla reda på...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Hoppas jag kan tillföra något. Pensionen är verkligen en djungel. :-)

      Radera
  4. Intressant, jag sitter nämligen i dessa dagar och laborerar på minpension.se. Siktet är inställt på 5-10 år på allt som har den möjligheten (dvs nästan så snabbt som möjligt). Överbrygga tiden fram till allmän pension.

    Önskar ha ut allt som går i handen så snabbt som möjligt för liv och leverne eller om det blir något överskott investering.

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Jag har laborerat med flera varianter. Min grundtes är att jag vill han pension som kommer regelbundet och automatiskt när/om jag blir äldre och kanske är så gaggig att mina beslut angående uttag och hantering av mitt fria kapital inte är rationellt längre. Då är det smidigt om pengar rullar in av sig självt och man håller ner sitt beroende av anhöriga att fixa ekonomin åt mig.

    För att åstadkomma detta kommer jag ta ut de flesta tjänstepensioner livsvarigt.

    Jag startar med en förmånsbaserad tjänstepension. Den är fast och kommer endast att justeras med inflationen, påverkas ej av hur börsen går. Det är tryggt som bas resten av livet. Sedan har jag 3 något dyrare/sämre tjänstepensioner som jag tar ut på 5 år för att bli av med dessa. Detta ger mig lagom med kassaflöde för att klara mina nuvarande utgifter. Blir det något extra eller jag temporärt vill öka min konsumtion tar jag från mitt fria kapital, som annars mest står på tillväxt. När dessa tjänstepensioner tar slut efter 5 år får jag starta mina statliga uttag, vilket jag planerar att göra. Samtidigt fyller jag på allt eftersom med uttag från fler tjänstepensioner efter behov. Har 5st till, olika stora, att leka med. Senast vid 68 vrider jag på fullt och tar ut de som jag eventuellt ännu inte startat uttag ifrån. Alla livsvarigt. Jag ha även 2 IPSer som jag tänker mig att ta från 68år. Uttagstid på dessa beror på hur jag ligger i förhållande till brytgränsen, men så snabbt som möjligt. Ev kan jag tänka att starta någon av dessa redan innan 68 om jag skulle vilja öka kassaflödet, men planen är så lågt kassaflöde som möjligt fram till 68, men ändå så det räcker för utgifterna. Eftersom IPSerna ärvs om de inte är tomma spars dessa till sist. Jag har inget efterlevandeskydd på någon tjp.

    SvaraRadera
  6. Tänk också på att schablonbeskattningen (avkastningsskatten) är lägre på tjp än på isk/kf, vilket kan vara en nackdel för att ta ut tjp snabbt och omplacera.
    /nokenok

    SvaraRadera
  7. Jag är av uppfattningen att ta ut allt sa fort som möjligt. Jag kan väldigt mycket bättre investera mina egna pengar själv, än nagot försäkringsbolag eller pensionsförvaltare. Helst skulle jag ha önskat att fa alla pengar i handen fran början, men eftersom det inte gar, gimme-gimme-gimme now.
    /Annika

    SvaraRadera

FIRE utan lön – andra klassens medborgare?

FIRE innebär frihet, kapitalinkomster och en vardag utan krav. Men trots en stabil ekonomisk situation kan oväntade hinder dyka upp – särski...