fredag 14 februari 2025

Allt mer lönsamt att odla hemma!

Kanske har jag för mycket ledig tid, men i veckan räknade jag på hur lönsamt det skulle kunna vara att utöka trädgårdsodlingarna till våren.

Jag utgick från att jag förvandlar 200 kvadratmeter av den maskrosfyllda gräsmattan med en välskött odling.

Urval av grödor

För att avgöra vilka grödor som är mest lönsamma har jag tagit hänsyn till två faktorer:

  1. Högt butikspris per kilo – Ju dyrare grödan är att köpa, desto mer lönsamt är det att odla den själv. Eller om man så vill, desto mer sparar du.
  2. Hög skörd per kvadratmeter – Ju mer en gröda ger per ytenhet, desto större ekonomisk vinning.

Med dessa faktorer i åtanke har jag valt ut fem grödor som sticker ut i lönsamhet:

1. Vitlök

  • Avkastning: 1,5 kg per kvadratmeter
  • Butikspris: ca 120 kr/kg (ekologisk vitlök)
  • Intäkt per kvadratmeter: 180 kr
  • Total intäkt på 40 kvm: 7 200 kr

Vitlök är lätt att odla, kräver minimalt underhåll och kan lagras länge. Den är dyr i butik, särskilt ekologisk, vilket gör den extremt lönsam.

2. Kryddor (basilika, timjan, persilja)

  • Avkastning: ca 1 kg per kvadratmeter (torkad vikt)
  • Butikspris: ca 400 kr/kg (torkade kryddor)
  • Intäkt per kvadratmeter: 400 kr
  • Total intäkt på 40 kvm: 16 000 kr

Kryddor är otroligt lönsamma. En liten yta kan ge stora besparingar, speciellt om du torkar och förvarar dem.

3. Sallad och bladgrönt (spenat, ruccola, mangold)

  • Avkastning: ca 3 kg per kvadratmeter
  • Butikspris: ca 80 kr/kg
  • Intäkt per kvadratmeter: 240 kr
  • Total intäkt på 40 kvm: 9 600 kr

Bladgrönt växer snabbt och kan skördas flera gånger per säsong. Eftersom färska bladgrönsaker är dyra i butik, blir det en rejäl besparing.

4. Tomater (körsbärstomater och bifftomater)

  • Avkastning: ca 5 kg per kvadratmeter
  • Butikspris: ca 50 kr/kg
  • Intäkt per kvadratmeter: 250 kr
  • Total intäkt på 40 kvm: 10 000 kr

Tomater är ett måste i hemmaodlingen! De har en hög avkastning och kan fås att växa väl med rätt skötsel.

5. Potatis (delikatessorter som mandelpotatis)

  • Avkastning: ca 3 kg per kvadratmeter
  • Butikspris: ca 40 kr/kg (delikatessorter)
  • Intäkt per kvadratmeter: 120 kr
  • Total intäkt på 40 kvm: 4 800 kr

Vanlig potatis är billig i butik, men delikatessorter kan vara värda att odla själv. Dessutom är egenodlad potatis färsk och fri från bekämpningsmedel.

Slutsummering – hur mycket kan man spara på 200 kvadratmeter?

Gröda

Avkastning/kg per kvm

Butikspris (kr/kg)

Intäkt per kvm (kr)

Total intäkt på 40 kvm (kr)

Vitlök

1,5

120

180

7 200

Kryddor

1

400

400

16 000

Bladgrönt

3

80

240

9 600

Tomater

5

50

250

10 000

Potatis

3

40

120

4 800

Totalt

47 600 kr/200 kvm

Vad tycker du?

Har du själv erfarenhet av lönsam odling? Vilka grödor har fungerat bäst för dig?

 

 

15 kommentarer:

  1. Jag odlar lite i extremt liten skala, och mest för att jag har lite nöje av det. I år blir det förhoppningsvis 12 chiliplantor av 3 olika sorter.
    Tveksamt om det blir någon vinst dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en vinst i att det är ett nöje också. :-)

      Jag haft lite mindre odlingar innan, så 200 kvadratmeter blir rejält lyft.

      Fast kanske satsar jag på lite fler grödor, det blir lite väl mycket av samma om man bara har 5 sorter.

      Men ändå, fascinerande hur mycket man kan spara genom att odla själv

      Radera
  2. Jag tycker inte om trädgårdsarbete och håller det till minimum. Sköter buskar, träd o gräsmatta. Men det ska vara så enkelt skött som möjligt.

    Det enda jag odlar är tidig potatis.

    Har faktiskt tänkt sätta lite grönkål i år då den tydligen har lång skördetid och jag använder allt mer av grönkål både att steka i olja som tillbehör till kött samt i airfyern som tillbehör till öl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidig potatis är supertrevligt, och dessutom gott. Med lite tur är de klara lagom till midsommar. Grönkål ska jag nog satsa på också.

      Radera
  3. Kul uträkning!
    Och så ska man ha lite gröna fingrar och slippa ohyra/sniglar eller annat otyg :-) Jag gillar att odla men lyckas inte så ofta. Förra året åt sniglar upp all min sallat och bladgrönt... vilket var det + sockerärtor som jag hade sått.
    Det enda jag lyckas med (och som är lönsamt) är jordgubbar och sockerärtor. Tror jag även haft bra med brytbönor när jag testade det ett år.
    //Vera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sniglarna ja, har nästan glömt bort dem. :-)

      Jordgubbar, lök, vitlök och potatis verkar de inte vara så förtjusta i så de har jag lyckats bra med, men salladen får man vakta dygnet runt.

      Radera
  4. Hmm, har du sett att priserna varierar på de saker du räknar upp, dvs när du kan skörda är priserna som lägst i affären, av naturliga skäl så mognar även andras skördar ungefär samtidigt som din. Så det ändrar en del på din beräkning till det sämre. Dina priser verkar ju vara mer av vinterpriser.

    Sen måste jag tillstå att du konsumerar stora mängder i din vardag, speciellt under tiden då det du skördar faktiskt kan konsumeras.
    120 kg bladgrönt under några månader?
    200 kg tomater...

    Potatis kan ju lagras bra, för att konsumera under hela året - men äter du 120 kg potatis om året? 60 kg vitlök
    Och hur är det med 40 kg torkade kryddor? per år? Själv gör jag kanske av med några såna där köpeburkar om året, i runda slängar 15-25 gram per burk, alltså kanske 100 gram om året. Men du tänkte kanske på andra sorters torkade kryddor, mer exotiska och som har mer efterfrågan nu när tobak är tillbakagång?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Insåg samtidigt som jag blev klar med kalkylen att det blir enorma mängder när man har så få grödor. Så det blir till att skala upp med fler alternativ.

      Men det intressanta är ändå att man kan spara så stora belopp på något som jag ser mest som en avkopplande hobby, även om priserna bara är ungefärliga och precis som du skriver skiftar över säsongen.

      Radera
    2. Du kanske skulle titta på det från det andra hållet: ta fram gamla kvitton och Excel'a fram hur mycket du egentligen köper/förbrukar under ett år, och speciellt under skördeperioden. Och så får du ju priser vid varje inköp dvs hur det varierar under säsongen. Då får du bättre underlag.

      Det är alltid billigare att odla själv istället för att köpa i affären, men det blir inga stora pengar direkt, då säsongen är kort

      Radera
  5. Fördelen med att vara ekonomiskt fri och ha gott om pengar är att man inte behöver bry sig om vad saker och ting kostar i affären.Odla min egen mat är inget som jag är det minsta intresserad av då jag bor i en hyreslägenhet och anser att pengar är till för att underlätta och göra mitt liv väldigt enkelt och bekvämt.Jag älskar att göra så lite som möjligt nu när jag är pensionär även om det nu när det är sol och fint väder kommer att bli en promenad till affären för att fylla på i skafferiet och i frysen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant att pengar underlättar, och för min del skulle jag utan tvekan kunna beställa hämtmat från Foodora alla dagar i veckan. :-)

      Men det är ändå en speciell känsla att odla maten själv, finns inget som slår en solvarm nyskördad tomat.

      Radera
  6. Ja du, jag odlar inte så mycket...men sambon gör det. Det där med avkastningen kan variera en hel del från år till år är min erfarenhet. Det är inte alltid det blir så där frodigt och rikligt som på fröpåsen 😏.

    Naturligtvis finns där även en faktor som begränsar, hur pass bra Trädgårdsmästare man är. En hel del rensning av ogräs blir det oxå. Säsongen här uppe är inte så lång heller, men där nere i södern är det gynnsammare. Förra sommaren hade vi 3st spontanköpta tomatplantor som gav 1 färdig tomat. Den var god, kilopriset landade på ungefär 1000 Kr.

    Lycka till !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår att den tomaten smakade ovanligt gott. :-)

      Radera
  7. Hej.
    Härligt med sådan entusiasm inför odling! Det måsta man ha om man ska hålla på med det. Nu vill jag inte vara någon glädjedödare men jag tror dina kalkyler är lite för positiva. Tro det eller ej men det kostar pengar och kräver en del jobb innan man blir självförsörjande på sina odlingar. Så jobbet innan , under och efter måste räknas in.
    Nu är ett inlägg här allt för kort för att förklara allt så jag tror jag gör ett eget inlägg om det på min blogg.

    Mvh // PP


    SvaraRadera
  8. Odlične informacije za sve ove godine, ove godine nitko nije zaostavljen. Ako bi vas moglo zanimati da se zovem Slavica Kovačević, živim u Zagrebu, Hrvatska i iskusila sam i dobre i loše zajmodavce, pa ako ste u istim financijskim problemima, savjetujem vam da se obratite ovom Bogu poslanom čovjeku koji će vam pomoći da lako dobijete kredit i također će vam dati neke financijske savjete o tome kako postati financijski stabilan. Znam da postoji mnogo različitih svjedočanstava, a ja sam se također zadovoljio nekim sranjima, ako imate obitelj i želite da oni cijene vaš trud kako biste mogli dobiti lijepu proslavu, ovo je prava prilika za vas.

    AKO I VI TREBATE FINANCIJSKI SAVJET I POMOĆ, OVO JE PRAVI VRIJEME DA MU SE OBRATITE ZA POMOĆ. MOŽETE NAUČITI KAKO INVESTIRATI ONLINE I ZAHTJEVITI ZA KREDIT UZ KAMATNU STOPU OD 3%. KONTAKTIRAJTE IH PUTEM TVRTKE WHATSAPP: +385915608706 Email: smartloanfunds@gmail.com
    Moj osobni email za potvrdu.
    {kovacevicslavica394@gmail.com}

    SvaraRadera

Meningslöst teckna IPO:er via Avanza?

Så var det dags för Qualisys att göra entré på First North, och intresset var enormt. Så pass stort att erbjudandet övertecknades kraftigt. ...