Jaha, nu ska vi alltså inte bara betala för elen vi använder utan även för hur mycket el vi använder på en och samma gång. Målet? Att inte sätta igång för många energislukande prylar samtidigt, annars kommer elräkningen att nå nya, svindlande höjder.
Hushållets nya planeringsschema
Det handlar
alltså om att undvika toppar i förbrukningen. Om du tänkte köra tvättmaskinen,
baka bröd, ladda elbilen och värma upp spabadet samtidigt? Det blir dyrt. Bättre
är att sprida ut energislukarna över hela dygnet.
- Tvättmaskin och torktumlare: Välj en tid när inte allt
annat går på högvarv. Morgontimmarna, när spabadet ändå är kallt och
elbilen redan har fyllts på, kan vara optimalt. Men sätt definitivt inte
på tvätten samtidigt som ugn och spis.
- Spabadet: Bubbel är bäst att värma upp
vid låg belastning, kanske tidigt på morgonen efter att tvättmaskinen är
klar men innan elbilen börjar sin laddning.
- Elbilsladdning: Här gäller det att ladda på
natten, men se till att inget annat körs i garaget samtidigt. Att elbilen
tar all sin effekt just när allt annat är avstängt minimerar risken för
att någon apparat får spatt och toppbelastar nätet.
- Kaffebryggare och brödrost: Små saker, men när kaffet
bryggs samtidigt som brödet rostas kan även dessa små enheter generera en
topp. Här kan det krävas en extra minut tålamod – först brygger du kaffet
och sedan rostar du brödet.
- Dammsugaren: Dammsug aldrig samtidigt som
tvättmaskinen går. Att köra dammsugaren samtidigt som en annan
energislukare är den bästa vägen till en oönskad effekt-topp. Kör den vid
ett separat tillfälle, kanske mellan tvätten och middagsladdningen, när
andra saker vilar.
Excel-arket
Den som är
seriös med att kapa effekttoppar får nu ta hjälp av Excel. Dags att skapa ett
schema där alla energislukande apparater får en egen tidslucka. Här kan du göra
en lista över alla apparater och deras effektkrav, och pussla ihop veckans alla
aktiviteter utan att någonsin toppa.
Framtiden: Det nya effektmedvetna hemmet
Det här
innebär att våra hem nu går från att vara smarta till att bli effektmedvetna.
Vill du inte pyssla med scheman? Då är det dags att fundera på ett hemmabatteri
som kan smyga in el när spabadet och kaffebryggaren råkar gå samtidigt, och
låta batteriet kapa effekttopparna.
Samtidigt vill man klämma in så mycket förbrukning som möjligt de billigaste timmarna. Man behöver nog anlita en AI för att lösa den differentialekvationen. Men se bara till att AI'n körs i molnet och inte i egna vägguttaget...
SvaraRaderaJag har hållit på med hemautomation i många herrans år, och har fortfarande inte något som frun godkänner. Har testat alla hubbar som finns men återkommer alltid till Home Assistant då det är den hubb som gör det jag vill, men som bjuder på många andra utmaningar. Det jag inte kan begripa med dessa effekttariffer är hur den "vanliga människan" ska reda ut det hela, och verkligen se till att man inte blir straffad (Ellevio räknar helt korkat, får hoppas de kommunala bolagen har en mer rimlig modell)? Idag betalar man för en viss servis-säkring säg 20A. Försöker du krama ut mer än så, pang så smäller den gruppen, eller i värsta fallet en huvudsäkring. Ditt enda straff är möjligtvis en ny porslinssäkring för några tior. Om du enligt den nya tariffmodellen kör lite för mycket under natten, pang blir du straffad med nån hundralapp direkt. Hur ska den vanliga människan klara av detta? De flesta verkar inte ens veta skillnaden mellan W och Wh. Hur ska man kunna göra "rätt"? DU har en värmepump med kanske en elpatron som går när den själv vill, ibland kan man ställa effektstegen, ibland inte. Elbilar kan man i vissa fall ställa in max ström, ibland inte. Ofta är det 6-16A, hur ska gemene man veta vad man ska ställa in för att inte övertrassera? Sen har du solpanelerna, säg att du har 16 kWp en sommardag och ditt hus förbrukar 500 W. Då måste du antagligen begränsa även där så du inte matar ut för mycket och blir straffad för det.
SvaraRaderaJag förstår i ärlighetens namn inte hur detta ska gå till? Det finns inget systemstöd, inga pedagogiska lösningar så att den vanliga människan får "lätt att göra rätt". Har jag missat något, upplys mig gärna....
Jag glömde skriva att all denna s*it är något som den vanlige svensken i sin iver att vara Bror Duktig absolut kommer att ställa upp på utan större protester. Kanske kommer det lite ilskna kommentarer i något kommentarsfält nånstans, eller någon arg insändare i lokaltidningen. Frågar du mej är det helt sjukt... men det är kanske helt i linje med den "gröna omställningen"?
RaderaMen egentligen är det väl bara elbilsladdning som kommer i närheten av effekttaket?
SvaraRaderaOch solceller på sommaren, om nu även produktion kommer får effekttariff.
Ska man vara krass så kommer nog snittkostnaden för gemeneman förbli densamma men med resultatet att man tvingas flytta en hel del av sin förbrukning till låglast timmar. Elnätsägaren ska ju fortfarande ha in samma intäkt på sitt nät.
SvaraRaderaDäremot kanske batterier i hem får en lite ökad nytta om man kan skala av effekttoppar under kvällar. Men får hoppas att priserna där kan komma ner en hel del. Just nu är dom sinnessjukt dyra även med stödet (som nog bara gör att företagen kan ta mer betalt just nu).
Du bor ju i villa, varför är inte uppvärmning med på listan? Ja, du kanske är en sån som eldar med olja...en s.k. norgekramare, det förklarar ju saken
SvaraRaderaSkämt åsido, uppvärming av vatten är ju det som drar mest, det känner väl alla till vid det laget. Om du inte bor i lägenehet med "centralvärme" som det heter, då har du sällan några förbrukare som drar något att tala om.
Och visst räknas väl effekttopparna per timme, eller som det verkar vara på gång, per 15-minutersintervaller? Ja då är det väl läge att hålla koll så att eventuell storförbrukning hamnar på bägge sidor av intervallet. Lite som RUT och ROT avdraget - förlägg renovering runt årsskiftet så att samma arbetsuppdrag/jobb faktiskt kommer under gränsen för avdrag/tillgänglig skatt att dra av.
Eller som med skatt och arbete; det blir lägre skatt när du jobbar 12 månader om du förlägger 6 månader på ena året och 6 månader andra året i stället för att jobba 12 månader under ett och samma år. Jo, det är klart att man skattejämkar respektive år så man får ut rätt belopp på en gång istället för att få skatteåterbäring så småningom.