lördag 5 april 2025

Att sitta still i båten när hela havet stormar

Vi lever i en spännande tid, minst sagt, och en del i min omgivning har börjat paniksälja. Om de gör rätt eller fel har jag ingen aning om. Det enda jag vet att OM jag skulle sälja allt nu, så skulle det motsvara att tre till fyra framtida årslöner gått upp i rök.

Men alternativet?

Ja, det klassiska rådet är att "sitta still i båten". Problemet är att båten inte längre känns som en trygg passagerarfärja – den känns mer som en ranglig eka på öppet hav, med läckande skrov och en kapten som bara rycker på axlarna och mumlar något om det stormar inte alls.

Visst, man kan hoppas att det går uppåt igen. Det brukar det ju göra. Men som alltid när det gäller framtiden: man vet ingenting. Kanske återhämtar sig börsen snart. Kanske inte.

Men hur lång tid brukar det ta egentligen, att komma tillbaka efter ett rejält börsras?

Jag roade mig att titta bakåt på hur lång tid det tog för den svenska börsen att återhämta sig för några av värsta krascherna de senaste 100 åren.

Jag kanske räknat fel lite här och där, men poängen är att det här kan ta tid.


📉 1. Kreugerkraschen (1930-talet)

  • Börsen föll: Cirka -70%
  • Återhämtningstid: Ca 15 år
  • En riktig långkörare. Ekonomin låg i spillror efter Kreugers fall och depressionen höll i sig länge. Om du var investerad då fick du verkligen träna på tålamod.

📉 2. Oljekrisen & 70-talets stagflation

  • Börsen föll: Cirka -50% mellan 1970 och 1978
  • Återhämtningstid: Ca 6 år
  • En segdragen nedgång präglad av hög inflation och låg tillväxt.

📉 3. Finanskrisen (1990-talet)

  • Börsen föll: Cirka -50% 1990–1992
  • Återhämtningstid: 4–5 år
  • Bankerna räddades, fastighetsbubblan sprack, och alla lärde sig vad en “statlig bankgaranti” innebär.

📉 4. IT-kraschen (2000–2002)

  • Börsen föll: Cirka -70%
  • Återhämtningstid: 6–7 år
  • Alla skulle ha Telia-aktier. Sen ville ingen ens prata om dem.

📉 5. Finanskrisen (2008–2009)

  • Börsen föll: Ca -50%
  • Återhämtningstid: 3 år
  • Ett av de snabbare rasen – och återhämtningarna. 

Så vad lär man sig av detta? Jo, att börsen alltid hämtat sig – men att det kan ta allt från 3 till 15 år. Det är med andra ord ingen sprint. Det är ett maraton. Med tunga löparskor och motvind.

Det krävs tid. Och det krävs tålamod.

Så, vad gör jag?

Jag låter bli att logga in på Avanza, innehaven får vara som de är. Jag säljer inte. Och jag köper inte heller.

Istället får dagarna fyllas av trädgårdsarbete.

Ha en trevlig helg!

 

 

15 kommentarer:

  1. CNN fear and greed ser nu ut att ligga på 4. Det ser ut som att det oftast är köpläge då. Vi får se om det stämmer den här gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg det också, det är sjukt lågt.

      Men Nasdaq har en del kvar på nedsidan om man ska tro på MA200-teorierna. Där ligger stödet på 15731, och Nasdaq stängde på 17397. Å andra sidan är RSI nästan nere på den magiska siffran 30.

      Jag avvaktar ett tag till, så får vi se.

      Hur gör du? Börjar du köpa?

      Radera
    2. Jag har småköpt lite kontinuerligt, men jag börjar fundera på att avvakta lite. Just nu handlar jag på belåning, och vill inte göra slut på alla möjligheter till köp framöver.

      Radera
  2. Mitt tips är att titta på utdelningarna istället för "hur lång tid innan börsen återhämtade sig". Då blir bilden genast väldigt gladare. Det ska till mycket innan bolag helt slopar sin utdelning, speciellt amerikanska bolag med stark kassa och som hellre belånar sig tillfälligt än att sänka utdelningarna. Jag baserar min strategi helt på utdelningar, vilket har gjort att jag tar denna nedgång med en klackspark. Hade jag levt av att sälja portföljen hade jag varit betydligt mer nervös, då värdet har minskat med ca 1 mille sedan toppen innan Trump. Det enda som har försvagat utdelningarna är dollarkursen, men det är fullt hanterbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är om företagen går sämre och minskar intjäning så sänks eller slopas även utdelningar.

      Radera
    2. Ja, utdelningar är inte hugget i sten, det har man ju sett genom årens lopp.

      Men å andra sidan, satsar man på de företag som aldrig slopat eller sänkt storleken på utdelningarna så ökar sannolikheten för att de kommer fortsätta att dela ut.

      Just nu kör jag enbart fonder, men kikar lite på att framöver ha en hyfsat stor andel av portföljen i utdelande företag, troligtvis svenska bolag i så fall.

      Radera
    3. Det kan vara både en fördel och en nackdel att få utdelningar i andra valutor än den svenska. Jag tycker att det just nu är väldigt svårt att försöka förutse hur kronans värde ska utvecklas gentemot USD och EUR, mina gissningar har hittills slagit fel med hästlängder. :-)

      Jag har förstått att det pågår en intensivt lobbyarbete, från näringslivets sida, gentemot politiker i framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna för att vi ska införa euron i Sverige, kanske redan efter nästa val.

      PM Nilssons stalltips är väl att sossarna går i bräschen för det hela, får med sig högern, och sen får vi en samlingsregering med Maggan och Ulf som galjonsfigurer. :-)

      Radera
    4. PM Nilsson tillsammans med Bonnier är GLOBALISTER, som skall bekämpas! Till sita droppen!

      Radera
  3. Låter som en klok reaktion. Körde den varianten själv igår eftermiddag och lät bli att kolla börsen efter lunch. Idag ska jag dock tvinga mig in för min veckokoll. Har även utdelningar jag vill återinvestera men vill se hur jag ska sprida inköpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är bra att släppa kollen, är sådana stora summor som flaxat iväg att man får bara ont i magen.

      Jag detoxar därför från allt vad Avanza,. Nordnet, Montrose och allt vad de heter den kommande tiden. :-)

      Radera
  4. Coronakraschen var oxå en skaplig krasch om än bara minus lite drygt 30%. Ganska snabb återhämtning. Då satt jag 75% likvid och höll på att bygga upp min pensionsfond, köpte som en galning. Men läskigt kändes det.

    Den här gången sitter jag still, samlar in de kontanter som kommer in under en tid och så köper jag. Igår fredag slog jag till på lite Nasdaq, HM och ett gäng fastighetspreffar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande, börjar också titta efter köptillfällen. Synd att jag bara kan handla på kredit just nu, vill inte sälja något av mina innehav även om jag enkelt skulle kunna realisera mina obligationsfonder, de är de enda som visar plus i år. :-)

      Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. 4+5 har jag upplevt, 4e ronden nu alltså för du bör lägga till c19 som 6e där runt 20-21. Utdelningarna tickar dock på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i. Och sen verkar det som att vi är inne i den 7:e. :-)

      Radera

Att sitta still i båten – med sällskap

De senaste dagarnas börs- och tullkaos har varit en påminnelse om hur snabbt sentimentet kan svänga. Ena dagen optimism, nästa dag oro. En p...