Jag gick en liten runda i trädgården, och plötsligt slog det mig:
Tänk om man
skulle testa det här med självhushållning?
Alltså, på
riktigt. Odla sin egen mat. Ha några djur som hjälper till. Bli en sån där
person som pekar på sin middag och säger: "Den där tomaten har jag själv
uppfostrat från frö till gryta."
Jag har till
och från bläddrat i John Seymours klassiker ”Självhushållning: en handbok
för realister och drömmare” och alltså – den boken får en att vilja kasta
ut gräsklipparen och ersätta den med ett par rejäla trädgårdsland.
Jag har nånstans
runt 2000 kvadratmeter tomt. Idag består den mest av… gräsmatta.
Så jag började
fundera:
Vad skulle
man faktiskt kunna få plats med på 2000 kvadrat om man följer Seymours
principer?
Här kommer
en liten lista – helt hypotetisk alltså… eller?
Grönsaker och odlingar
- En stor köksträdgård med
potatis, morötter, lök, bönor, rödbetor, kål, sallad, tomat och gurka.
- Ett växthus för gurka, tomat
och paprika (och vinrankor - för dekadensens skull).
- Kryddland med timjan, oregano,
mynta och persilja.
- Jordgubbs- och hallonland.
- Ett litet område för spannmål –
kanske råg eller havre?
Djurhållning
- Ett hönshus med ett gäng hönor
(ger ägg och lite kött).
- Några kaniner.
- Ett par ankor eller gäss – både
för ägg, kött och ogräsrensning.
Träd och fleråriga växter
- Äppelträd, päronträd, plommon.
- Hasselbuskar för egna nötter.
- Rabarber, sparris och andra
tåliga fleråriga godsaker.
Övrigt nyttigt
- Regnvattentunnor och solfångare
– för lite off-grid-känsla.
- Vedförråd – både för värme och
för att känna sig som en riktig självhushållare.
- Ett utekök eller rökeri –
bonuspoäng i självförsörjningsligan.
Visst, allt
det där kanske inte ryms exakt, men John Seymour menar faktiskt att man
klarar sig bra på en liten yta om man planerar smart.
Det blir
kanske inte 100 procent självförsörjning, men långt mer än noll – vilket är
ungefär där jag ligger idag (förutom några tomater och potatisar).
Vad tror ni?