De senaste dagarnas börs- och tullkaos har varit en påminnelse om hur snabbt sentimentet kan svänga. Ena dagen optimism, nästa dag oro. En president fäller en kommentar – och plötsligt skakar marknaden till som om någon dragit ut sladden.
Det är i sådana lägen som det klassiska rådet dyker upp: sitt still i båten.
Och visst – det brukar vara klokt. Men det är också lättare sagt än gjort.
När
portföljen blinkar rött och nyhetsflödet skriker “kris”, då är det inte alltid
helt enkelt att behålla lugnet. Det är här bloggar, forum och andra
investeringsintresserade gör skillnad. Att kunna läsa andras resonemang, att få
lufta sin egen frustration, att se att fler känner likadant – det minskar
risken för att fatta ogenomtänkta beslut i affekt.
Det blir ett
slags kollektivt lugn, även om vi alla sitter i våra egna båtar.
Vissa har roddbåt, andra lyxkryssare – men stormen är densamma.
Så även om
det ibland känns som att hela börsen styrs av en enda person med tillgång till
både kärnvapen och sociala medier, så finns det en trygghet i att kunna
diskutera det som händer tillsammans. Och det i sig har ett värde.
Vi vet inte
när nästa sväng kommer, eller åt vilket håll. Men att ha ett sammanhang där man
kan bolla tankar – det hjälper.
Och tills vidare försöker vi hålla kursen, undvika panik och sitta still i våra
båtar.
Det brukar
räcka långt.
De flesta sitter väl i någon form av båt på börshavet. Sedan kan destinationen skilja sig och hur fort man tänker att det ska ta tills man kommer fram eller om man ens någonsin anser sig behöva komma fram till någonstans.
SvaraRaderaOm du förstår hur jag tänker ;)
Exakt så är det. Nu får vi bara hålla tummarna för att våra båtar inte kommer att sjunka på det stormande börshavet. :-)
RaderaDet är fördelen med bloggar.
SvaraRaderaFör egen del kan man skriva av sig och på så sätt även konkretisera sina tankar, så de kanske blir förståeliga. I första hand för en själv, men kanske även för andra. Att sedan få input, ideer, tankar genom att läsa hur andra resonerar ger även något att bryta mot det som händer i sin egna virvlande hjärna.
Så är det, även om jag kan diskutera börs med mina närmaste är det värdefullt från så många andra personer som möjligt.
RaderaSom jag har skrivit finns det en smärtgräns för alla. Just nu sätts tålamodet hos både rika (sponsorer) och fattiga (röstboskap) på hårda prov. Deras tålamod prövas och många är inne i den där fasen "ja det smärtar nu men det blir bättre sen". Jag skulle säga att Trump har max till nästa år på sig att leverera sin "gyllene guldålder" annars är det slut med honom, på ett eller annat sätt. Dessa tullar är så pass skadliga på så många olika sätt att det är omöjligt att förstå dem. Ja jag vet att de ingår i en sorts "master plan" där man ska sänka skatter, sätta press på omvärlden via tullar och att till sist sänka priset på dollarn och på så sätt automatiskt sänka sin statsskuld. Det är inte många som tror på denna plan, och igår sällade Musk sig till de som talar ut om vad de egentligen tycker (idiotförklarade hjärnan bakom denna plan). För oss vanliga dödliga med globalfonder och amerikanska aktier kommer det att smärta nu. De pengar som ligger på börsen ska inte ligga där om de ska användas i närtid. Våra utdelningar ska börja användas om ca 3-5 år. Jag håller koll på våra olika bolagssektorer, försöker överblocka om man bör vara rädd för något speciellt, och än så länge ser jag inga större problem (mer än i shipping kanske). Det är givetvis smärtsamt när 100 000 kr om dagen "blåser bort". Det 'är då man få fundera kring sin egen riskaptit, är man säker i sin båt, är den byggd av bra virke och finns det länspumpar, flytvästar etc? Se denna kris som en katastrofövning för din båt, stor som liten. Agera därefter.
SvaraRaderaDet är huvudet på spiken, det du skriver:
Radera"Ja jag vet att de ingår i en sorts "master plan" där man ska sänka skatter, sätta press på omvärlden via tullar och att till sist sänka priset på dollarn och på så sätt automatiskt sänka sin statsskuld."
Den stora frågan är bara när han själv tycker att han lyckats och sansar sig.