torsdag 17 juli 2025

Låg inkomst – stora problem!

Plötsligt slog det mig: jag har ju valt att leva på min buffert istället för att börja ta ut pension eller röra pensionsförsäkringarna. De ligger fortfarande orörda och väntar på att hamna på plus efter det där Trumptappet i våras. Jag har gett mig tusan på att inte börja uttagen förrän värdet är tillbaka på samma nivå som den var 1 januari 2025.




Men det här får en oväntad bieffekt: under 2025 kommer jag få en rekordlåg inkomst av tjänst. Jag snackar nivåer som ligger klart under socialbidragsnormen. Samtidigt har jag – paradoxalt nog – rekordhög inkomst av kapital.

Men vad händer egentligen när någon gör en kreditprövning på mig?

Jag föreställer mig scenen:

Mobiltelefonoperatören: "Vi har tittat på din deklaration... och, eh, du har en årsinkomst av tjänst på... 18 000 kronor?"
Jag: "Jajamän. Jag lever av inkomst av kapital.”

Mobiltelefonoperatören: ”Förstår inte vad du menar. Men vi måste tyvärr avsluta ditt abonnemang, men vi kan erbjuda kontantkort som kanske socialen kan betala åt dig.”

Det här är något jag tror fler FIRE-folk kanske inte alltid tänker på.

Det är lätt att leva på kapital, men svårt att övertyga ett företag om att man är en pålitlig kund när man på pappret ser ut som att man bor i en kartong i skogen och äter kottar.

Låg inkomst – oväntade problem:

  • Mobilabonnemang: Vill du uppgradera till en ny mobil med "delbetalning" via abonnemanget? Glöm det.
  • Kredit/betalkort: Att få ett nytt, eller höja kreditgränsen, kan bli svårt.
  • Hyreskontrakt: Om jag skulle vilja flytta och behöva hyra nytt, kan hyresvärden börja prata om "tillräcklig betalningsförmåga".
  • Bil på avbetalning: Glöm det. Och det skulle heller aldrig falla mig in att köra något på avbetalning i alla fall. J
  • Banklån: Också ointressant för min del. Men skulle jag ändra mig antar jag att banken inte tittar lika mycket på tillgångar som på deklarerad inkomst.

Det är lite bakvänt, det där: när man är fattig får man låna och betala med kort, när man är rik får man börja använda kontanter igen.

Men men.

Jag är glad, fri och ekonomiskt oberoende. Jag har tid att blogga, tänka på framtida aktieköp – och fundera över varför det plötsligt känns som att jag bor i ett parallellt universum där låg inkomst av tjänst är ett problem, trots att pengarna finns.

Vad säger ni andra – har ni stött på problem med låg deklarerad inkomst trots att ni egentligen har god ekonomi? Har ni några smarta tips för att navigera detta system som verkar vilja se lönespecen först och tänka sen?

 

7 kommentarer:

  1. Ja jag har haft det "problemet" några år. Inget befintligt kommer avslutas av den anledningen, inte ens banklån. Det är vid nyteckning det kan bli stopp. Alla former av lån, krediter, kreditkort osv är bara att glömma. Hyra lägenhet, bli godkänd av bostadsrättsförening, byta elbolag, teckna mobilabonnemang, skaffa debetkort går däremot bra så länge du inte har betalningsanmärkningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Misstänkte att det blir så för mig också när 2025 års inkomster kommer att vara tillgängliga för kreditupplysningsföretagen. Så fort mina fonder återhämtat sig startar jag upp utbetalningarna igen, och då kommer det att finnas inkomster i "rätt" ruta i inkomstdeklarationen.

      Lån och kreditkort använder jag normalt inte, och tror inte att jag kommer att göra heller.

      Radera
  2. Bara kontakta den där bostadskrängaren Adam som med hjälp av en kumpan skriver ut ett anställningsintyg med jättehög lön... lånet är fixat på en gång! ;-) Bankerna har ingen koll. Man kan undra hur mycket sådana "säkra" bostadslån finns på bankernas balansräkningar... kanske ett stort mörkertal som skattebetalarna sedan får lösa ut när det smäller till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske vore en idé, men som tur är har jag inga behov av lån. :-)

      Radera
  3. Återigen ser vi hur felriggat samhället är... Märkligt inte kapitalinkomst automatiskt adderas till inkomst vid avgörande av betalningsförmåga. Dags för bankerna att steppa upp och utfärda nåt slags intyg på kapitalinkomst samt stabilitetsmått. Eller är det UCs uppgift?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig.

      Det som är extra intressant med detta är att inkomst av kapital ofta är säkrare än inkomst av tjänst.

      En väldiversifierad utdelningsportfölj ger på lång sikt säkrare kapitalflöden än en anställning.

      Radera
  4. Visst är det märkligt! Det är ju större risk att jag blir av med jobbet pga tex nerdragningar, än att skiten träffar fläkten totalt och alla ens övriga tillgångar är värda noll! Skulle det hända så har vi nog ett större problem i hela samhället.

    Men en sak som jag själv råkat ut för är när jag sökte ett jobb på ett ställe med viss säkerhetsklass. Då gör man ganska djupgående intervjuer om tex ens kontaktnät (släkt och vänner), utlandskopplingar och just ekonomi. På frågan om årsinkomst så ställde jag motfrågan ”menar du lön eller hela min inkomst?” Den som intervjuade blev helt ställd så jag fick förtydliga med att det är ju skillnad om kapitalinkomsten räknas med. Tror inte att den HR-tanten varit med om något liknande tidigare. Vilket är lite märkligt.

    Spargrisen

    SvaraRadera